Sportul dezvolta armonios copilul, atat fizic cat si psihic. Astazi, cand calculatorul si jocurile electronice sunt la moda, ofera-i copilului tau o experienta adevarata, nu una virtuala.
Orice parinte isi doreste un copil sanatos, vioi, dar putini stiu ca numai sportul poate indeplini aceste deziderate. Acesta contribuie la o sanatoasa dezvoltare a sistemului osos, muscular, respirator si circulator. Un copil caruia nu ii place miscarea are mari sanse sa devina un introvertit morocanos, care socializeaza greu cu ceilalti copii. Cu cat timpul petrecut in fata calculatorului sau televizorului este mai indelungat, cu atat cresc sansele instalarii sedentarismului.
Vulnerabil in fata bolilor de tot felul un copil care nu face sport este mai putin rezistent. Miscarea in aer liber are un rol important in cresterea imunitatii organismului in fata infectiilor si bolilor. Timpul indelungat petrecut in fata televizorului si calculatorului predispune copilul la foarte multe boli asociate sedentarismului: obezitate, diabet, probleme de circulatie, de respiratie etc.
Sportul este sanatate curata
Daca vrei ca fiul sau fiica ta sa aiba un sistem muscular si osos sanatos, nu uita ca cel mai la indemana mijloc pentru a obtine aceste beneficii este sportul. Acesta contribuie decisiv la formarea si dezvoltarea musculaturii copilului. Datorita efortului depus in timpul practicarii unui sport, oasele devin puternice si se dezvolta armonios.
Pericolele sedentarismului
Daca vei permite ca timpul dedicat miscarii, sportului si jocului in aer liber sa fie monopolizat de televizor si calculator, efectele nedorite nu vor intarzia sa apara. Una din cele mai temute boli asociate unui stil de viata sedentar este obezitatea.
Un copil obez este foarte probabil sa se transforme intr-un adult obez. De aceea, este important sa constientizezi ca obezitatii i se asociaza si alte boli, cele mai frecvente fiind diabetul, boli ale ficatului, inimii, astm si alte probleme respiratorii.
Sportul, bun prilej de prietenie
Activitatea fizica organizata pe echipe e un prilej ideal pentru copil de a-si insusi valori ca solidaritatea, spiritul de echipa, avand chiar rol socializator. Copilul tau poate cunoaste alti pusti de varsta sa si va lega prietenii datorita unui punct comun.
Niciun parinte nu-si doreste ca puiul sau sa fie introvertit, sa dezvolte complexe si sa intampine dificultati de relationare cu ceilalti. Tine cont de avantajele educative pe care le presupune sportul si indeamna-ti copilul spre activitatea sportiva care il atrage. De fapt, du-l de manuta la un sport.
Nu minti copilul cu televizorul!
Multi parinti prefera sa delege rolul educativ televizorului sau calculatorului, din cauza lipsei de timp. E mult mai usor sa-i cumperi jocurile electronice pe care le vrea in schimbul momentelor de liniste pe care ti le ofera. De fapt, ii faci un mare deserviciu, intrucat se va obisnui atat de mult cu acest stil de divertisment si petrecere a timpului liber, incat ii va deveni din ce in ce mai greu sa interactioneze cu ceilalti copii, sa se joace cu ei. De obicei, acest tip de jocuri conduce la egoism, la o deficienta de socializare. Gandeste-te de doua ori inainte de a-ti abandona copilul in fata televizorului!
Tine cont de urmatoarele sfaturi:
Cand copilul are prea multa energie, inscrie-l la un sport. Pe langa distractia de care va avea parte, va invata si sensul disciplinei. Sportul inseamna si reguli, iar practicarea acestuia il va determina sa-si asume responsabilitati si sa il pregateasca psihic pentru viata.
Sportul este asociat cu spiritul de invingator. Acesta il ajuta pe cel mic sa se autodepaseasca, sa isi propuna teluri din ce in ce mai inalte, ceea ce este extrem de benefic pentru dezvoltarea spiritului de luptator. Adevarata provocare din punct de vedere fizic, sportul poate conduce la o imbunatatire a imaginii de sine prin depasirea propriilor limite. Aceasta ar putea avea ca rezultat si trezirea admiratiei celor din jur, iar un copil admirat si incurajat e motivat sa fie din ce in ce mai bun.
Acest articol este realizat impreuna cu Asociatia “Sport pentru Viata”, a carei presedinta de onoare este multipla campioana mondiala si olimpica Gabriela Szabo. Ea a demarat in 2006 o ampla campanie de sustinere a unei vieti sanatoase, evidentiind rolul miscarii fizice in dezvoltarea armonioasa.
Text: Ioana Mucenic; Foto: dreamstime.com