Stilurile de aikido

Stilurile principale de aikido isi au dojo-ul central(Hombu Dojo) in Japonia, avand o devoltare internationala, fiind intemeiate de catre studenti care au studiat direct cu Morihei Ueshiba. Chiar daca a existat o explozie de stiluri independente, doar primele 5 au fost considerate principale. Iwama ryu este pe un discutabil loc 6, char daca influenta ei este puternica, deoarece pana curand a facut parte din Aikikai.

Aikikai este cea mai mare organizatie de aikido, fiind condusa de catre familia fondatorului. Numeroase organizatii mai mici si profesori sunt afiliati la ea, astfel incat in Aikikai exista mai mult de 2000 dojo-uri. Sub umbrela organizatiei se preda o larga varietate de stiluri, existand diferite tehnici si metode de antrenament. Totusi, tehnic vorbind, domina o tehnica fluida, circulara, apropiata lui Kisshomaru Ueshiba (seful organizatie, al 2-lea Doshu ). Incepand de cativa ani a aparut o tendinta de reducere a numarului de tehnici predate si o standardizare a predarii si testarii. Director al Hombu Dojo este Moriteru Ueshiba, al 3-lea Doshu.

Yoshinkan: a fost fondata de catre Gozo Shioda,  avand reputatia de a avea o tehnica precisa. Se pune un accent mai deosebit pe o forma corecta fata de miscare si timing, acordand o puternica atentie posturii (kamae) si miscarilor de baza (exista 6 miscari de baza, kihon dosa). Studentii practica miscarile de baza, singuri, in stilul unui kata mai ales la inceput -, existand o programa de antrenament de baza foarte bine definita, care nu contine arme, chiar daca ele sunt folosite ca o forma ajutatoare. Tehnicile sunt alcatuite din elemente cum ar fi initierea atacului, apliccarea controlului, urmate de o fixare sau aruncare. Este un stil de aikido mai aproape de aikido-ul predat de catre O`Sensei in perioada de dinainte de razboi, fiind mult mai aproape de aikijutsu decat celelalte stiluri de aikido. Ca si organizatie, este mai mica decat Aikikai, dar este foarte populara in randul fortelor de politie din Japonia. Organizatia internationala asociata stilului Yoshinkan este cunoscuta ca Yoshinkai. Aceasta organizatie este putin diferita, fiind o structura libera, plata, deschisa pentru diverse grupuri nationale, dojo-uri si chiar pentru persoane individuale.

Yoseikan: fondata de catre Minoru Mochizuki, care a fost un elev din perioada timpurie a lui OSensei, precum si elev a lui Jigoro Kano la Kodokan(sediul central al Judo-ului). Pe langa elementele traditionale din scolile de aikido (ai, ki, kokyu, seika-no-itten un punct -, irimi, tenkan) mai contine si principii importante din judo : kuzushi-dezechilibrarile, tsukuri-pozitionarea, jita kyoei-prosperitatea reciproca, sei ryoku zen yo-eficienta maxima. Astfel, el adauga aruncarea cu ajutorul soldului, aruncarea cu ajutorului umarului existenta si in alte scoli de aikido -, aruncarea prin sacrificiu si baleierea cu piciorul. De asemenea a introdus bazele si kata-uri fundamentale din karate. In acest fel atacul lui uke este puternic si sincer. De amintit ca inainte de razboi, cei care doreau sa invete aikido trebuiau sa aiba un background in arte martiale, precum si o scrisoare de referinta de la instructorii cu care au lucrat. Yoseikan are o structura foarte logica, datorata influentei lui Jigoro Kano. In prezent acest stil este condus de catre fiul lui Minoru Mochizuki Hiroo Mochizuki, numindu-se YOSEIKAN BUDO.

Shodokan Aikido (sau Tomiki aikido, dupa numele fondatorului sau) in opozitie cu celelate organizatii utilizeaza in antrenament sparringul si o competie bazata pe reguli. Metoda de antrenament pretinde un echilibru intre randori si antrenamentul kata, impreuna cu un set bine dezvoltat de exercitii fizice specifice randori precum si pentru antrenamentul general de aikido. Kenji Tomiki a crezut ca introducera unui element de competie va ajuta la cresterea atentiei si concentrarii in practica, intrucat aceasta nu este testata intr-o confruntare reala. Aceasta viziune a fost cauza despartirii de familia lui Ueshiba, care considera ca in antrenamentul de aikido nu exista loc pentru competitii. Competitiile sunt prezente sub forma de 2 tipuri de randori.

1. Toshu randori in care ambii parteneri lucreaza cu mainile goale, fiecare incercand sa execute o tehnica si in acelasi timp sa reziste si sa contra-atace pe tehnica celuilalt.
2. Tanto randori, in care este un atacator desemnat, care ataca cu un cutit de antrenament in timp ce nage incearca sa se apere si sa finalizeze printr-o fixare sau aruncare. Rolurile se schimba, amandoi participanti beneficiind de acelasi timp.

Societatea de KI: intemeiata de catre Koichi Tohei, fost instructor sef la Hombu Dojo. Se pune accentul pe o miscare usoara, curgatoare, avand un program special pentru dezvoltarea ki-ului si practicarii respiratiei. Fiind unul din primii instructori trimisi peste hotare sa predea aikido, Tohei a intimpinat numeroase obstacole in predare, studentii bombardandu-l cu intrebari si incercand atacuri ocazionale pentru ai testa abilitatile. Datorita acestor lucruri, Tohei a fost nevoit sa creeze un sistem clar de predare care foloseste metodele din vest pentru a preda concepte precum ki, un punct, relaxarea vie, etc. El a sintetizat 4 principii universale despre care a simtit ca trebuie sa le utilizeze in practica desfasurata in Societatea de Ki, precum si in viata de zi cu zi a fiecaruia:

 

1. Pastreaza-ti centrul
2. Relaxeaza-te complet
3. Pastreaza-ti centrul de greutate jos
4. Extinde ki-ul

Acest stil se mai cheama si SHINSHIN TOITSU AIKIDO.

Iwama Ryu: pune accentul pe relatia dintre tehnicile cu arme (ken  si jo) si cele cu mana goala (taijutsu), acordand o atentie importanta antrenamentului cu arme. Pana la moartea lui Morihiro Saito, stilul Iwama a fost practicat in dojo-uri din interiorul Aikikai, devenind o organziatie independenta condusa acum de catre Hitohiro Saito. Saito sensei a petrecut un timp indelungat ca uchi-deshi la OSensei, incepand cu 1946  si pana la moartea acestuia. Multi considera ca Saito sensei a fost elevul care a petrecut cel mai lung timp studiind direct cu Morihei Ueshiba. Saito spunea ca el incearca sa pastreze si sa predea asa cum fondatorul aikido-ului l-a invatat pe el. Tehnic, Iwama ryu se aseamana cu aikido-ul predat de OSensei la inceputul anilor 50 in Iwama dojo, repertoriul tehnic fiind foarte vast. Iwama Ryu Aikido a fost redenumit ca Iwama Shin Shi Aikishurenkai.

Kokusai Aikido- Kenshu-kai Kobayashi Hirokazu Ha, sau Kobayashi aikido , fondata de catre Hirokazu Kobayashi. Exista cateva diferente intre stilul lui Kobayashi si celelalte stiluri de aikido. Cele mai multe diferente se vad la tehnicile din suwariwaza precum si la cele din Aiki Taiso. De asemenea exista diferente subtile la tehnicile din tachiwaza precum si la cele cu executate cu jo-ul si bokken-ul.

Shinei Taido: a fost intemeiat de catre Noriaki Inoue, nepot a lui Morihei Ueshiba, in anul 1956.

Suenaka-ha Tetsugaku-ho Wadokai Aikido, fondat de catre Roy Y. Suenaka in 1975. A fost elev a lui Koichi Tohei si apoi a lui Morihei Ueshiba, fiind primul aikidoka care a deshis (si mentinut deschis) un dojo in Okinawa.

Yoshokai aikido: organizatie intemeiata de catre Takashi Kushida (8 dan Yoshinkan) stabilit in America dupa o disputa cu Yoshinkan Aikido Hombu Dojo. Programa contine o parte remarcabila dedicata studiului armelor, si la fel ca in Yonshikan, apar multe deplasari si exercitii tip kata fara partener. Este prezent tenkan-ul complet , dar se utilizeaza si pivotari partiale. Ukemi este executat intr-o maniera distincta (asemanatoare celui din Yoshinkan), cu bataie cu mana/piciorul libera existent precum si caderi din saritura (hiyaku ukemi).

Doshinkan aikido: fondata de catre Yukio Utada, sensei in Yoshinkan aikido. Utada sensei a fost elev a fondatorului Yoshinkan Shioda Gozo Kancho si a fondatorului Yoshokai Takashi Kushida. Ca si Yoshokai, programa contine o parte importanta dedicata studiului armelor, cu deplasari si exercitii tip kata. Doshinkan aikido este afiliata la Federatia Internationala de Aikido Yoshinkan.

Shin Budo Kai: intemeiata de catre Shizuo Imaizumi, fost uchideshi in SHINSHIN TOITSU AIKIDO

Kokikai aikido: fondata de catre Shuji Maruyama in 1986, se concentreaza pe un set minime dar efective de tehnici. Pune accentul pe o poztie naturala si ukemi care nu necesita caderi spectaculoase, si nu pe loviturile si tehnicile care pot provoca dureri sau disconfort exagerat lui uke. Axioma lor este efortul minim pentru efectul maxim. Cele patru principii ale scolii sunt:
1.Pastreaza-ti centrul pentru dezvoltarea calmului
2.Relaxare progresiva
3.Gasirea posturii corecte (in orice lucru pe care il faci)
4.Dezvolta o gandire pozitiva

Nishio Aikido: parte din Aikikai, desi fondatorul Nishio Shoji (8 dan Aikikai) a incorporat in aikido-ul sau elemente de judo, karate, iaido si jojutsu.

Nihon Goshin Aikido: condusa de catre Richard Bowe. Este considerat un stil dur de aikido, combinand tehnici din karate, judo si Daito-Ryu Aikijutsu. Fondata de catre Shoto Morita in Japonia in 1950, in prezent exista dojo-uri numai in SUA.

Nippon Kan: fondator Gaku Homma, 1978. A fost uchideshi in Iwama si Aikikai Hombu Dojo avand ca profesori pe Morihei Ueshiba and Morihiro Saito.

Keijutsukai Aikido : a fost fondata in 1980 de catre Thomas H. Makiyama, punand accentul pe o abordare practica si rationala, incorporand Principiul Compatibilitatii, Cercul (marui) si Distanta optima de actiune (maai). Miscarile si tehnicile se executa intr-o curgere naturala fara utilizare fortei. Conceptele Maai si Marui sunt si in celalalte stiluri de aikido. Alte concepte fundamentale sunt dezvoltrarea coordonarii si echilibrului, miscarea soldurilor si pastrarea centrului de greutate in partea de jos a corpului. Tehnicile constau in aruncari, fixari, si presari a punctelor nervoase mentinand oponentul in dezechilibru si sub control.

Seidokan Aikido: intemeiata de catre Rod Kobayashi in 1981. Tind sa utilizeze miscari mici si economice, punind accentul pe o practica echilibrata intre principii si tehnica. Incurajeaza elevii sa descopere un aikido care este cu adevarat al lor, concentrandu-se pe ceea ce functioneaza. Sunt influentati de principiile si tehnicile lui Koichi Tohei.

Tendoryu Aikido: fondata in 1982 de catre Kenji Shimizu, fost uchideshi in Aikikai

Academia Takemusu Aiki Tomita: Academia pentru dezvoltarea Takemusu Aiki fondata de catre Takeji Tomita in 1992. Metodele de antrenament incorporeaza Tai-jutsu, Aiki-ken si Aiki-jo pentru studierea principiilor comune din Takemusu Aiki si Budo-ul Japonez.

Aikido Yuishinkai International: fondata in 1996 de catre Koretoshi Maruyama. A fost instructor la Aikikai Hombu Dojo (incepand cu 1967), si instructor la Societatea de Ki(1972). Aikido Yuishinkai prezinta o intoarcere spre aikido invatat de la Morihei Ueshiba, impletit cu Daito Ryu si cu scoala de sabie Shinkage-ryu. De asemenea include yuki, vindecarea cu ki .

Aikido Renshinkai a fost intemeiata oficial in 2008, de catre unul din elevii de top a lui Gozo Shioda-Sensei, Tsutomu Chida
www.aikido-jurnal.ro