You are currently viewing Stagiu de pregatire ptr. copii Salina Praid(Harghita) 2010

Stagiu de pregatire ptr. copii Salina Praid(Harghita) 2010

Al treilea stagiu de pregatire consecutiv petrecut in salina de catre aikidoka din Pitesti.

          Dupa doi ani petrecuti la Salina „Slanic Prahova” i-a venit randul in august 2010 si Salinei Praid.

          Salina Praid este situata in Jud. Harghita,la 5 km de statiunea Sovata si face parte dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa si ale carei inceputuri istorice dateaza din epoca romana.

           Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni,unde s-a individualizat un microclimat de salina,cu temperaturi relativ constante,intre 14-16 C,umiditate scazuta,66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mm Hg.

 

 

 

 

          Aerul este puternic ionizat,deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

          Pe o distanta de 1250m de la intrare pana la baza de tratament,transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei.

 

          Numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici(pe timp de vara),ajunge pana la cifra de 6000/zi.

          Ei bine,7 zile,timp de 4 ore(zilnic).sportivii(copii si adulti deopotriva) din cadrul Aikikai Pitesti s-au pregatit ptr. „ridicarea capacitatii de rezistenta in conditii de efort deosebit, acesta fiind si obiectivul principal al deplasarii.

 

          Nu numai atat, in afara de tematica Aikido Aikikai,au fost executate si exercitii de respiratie speciale.

         Exercitiile de respiratie speciale in artele de lupta se folosesc ptr. a pregatii organismul ptr. diferite situatii critice care apar in lupta sau ptr. a micsora impactul negativ urmat de aceste situatii(in japoneza exercitiile de respiratie speciala se numesc ibuki).

         Acestea imbogatesc organismul cu oxigen,restabilesc echilibrul psihologic sau micsorarea controlata a batailor pulsului dupa un efort fizic sau psihic!

 

 

         Au fost efectuate exercitile si in cazul unor situatii standard cum ar fi:

          -trecerea treptata de la starea de repaus la stare de actiune;

 

         -mobilizarea momentana pt. actiune cu  eliberarea starilor emotionale puternice ;

         -restabilirea respiratiei dupa un impact asupra plexului solar;

         -restabilirea organismului dupa un antrenament greu. 

 

 

         Daca respiratia in lupta a avut aceste aplicatii,nu au fost uitate exercitiile de respiratie speciale,benefice in prevenirea sau atenuarea bolilor de inima,a alergiilor,anxietatii ori chiar a ingrasarii sau a plamanilor.

         Iar daca tot n-am avut tatami ptr. „tavaleala” am folosit tehnicile „de arme”.Au fost luate la rand „bazele” ptr. fiecare domeniu in parte.De la pozitia in garda cu jo-ul(bastonul de lemn) si bokenul(sabia de lemn) pana la tinerea tanto(cutitul de lemn),in diferite prize(priza ciocan,priza dalta,priza scrima etc.).

         Fandari,contrafandari,lovituri,autoaparare,cate ceva din toate si mai ales „de baza„.Ptr. tehnicile de aikido s-au folosit numai introducerile,respectiv „kamae”(pozitia de lupta),intampinarea atacului adversarului,controlul ferm(osae waza),dezechilibru(kuzushi).

         Ne-am dedicat atat tehnicilor de tintuire(katame waza),cat si a celor de proiectare(nage-waza).

         Sa nu uitam jocurile interactive care au facut deliciul fiecarui sfarsit de antrenament.Lumea stransa „ca la urs” pe langa noi,nu se mai putea dezlipi.

         Multi copii dintre spectatori nu au mai rabdat si le-au cerut parintilor sa faca si ei „o joaca cu noi”.

         Odata iesiti la suprafata,doamna „ciorba” era la mare cautare.S-au strambat unii aikidoka dar ce sa-i faci „ordinul sensei-ului e lege”.Evident domnii „strambatori din nas” „lingeau” tot din farfurie dupa un tratament de aikido subteran.Saracele mame,erau socate de noul „virus” (vezi aikido subteran)impotriva  hulitorilor de sanatate(vezi anticiorbarii).

        Ofensiva impotriva tuturor bolilor continua,dupa amiaza si cu scaldatul la strandul termal.Cum sarea ne tinea pe toti la suprafata ,dintr-o data,au aparut si campionii „olimpici” la inot. Pana si „katate-dori tenkan-ho” l-am executat in apa(vezi foto).De mama „seara”ce sa mai vorbim.Mancau  pe rupte domnii „aikidoka” si dupa aceea mai trageau o joaca pana la intuneric.Vai de capul lor,cadeau secerati la pat,”morti” de-a binelea!

         Noi,aikidoka cei batrani,ce sa facem…,socializare nene,nu joaca!Ba un gratar,ba un vin,ba un gratar,ba un vin si tot asa,ptr.  a capata puteri ptr. a doua zi. Mai ales dupa un post ca .al „Adormirii Maicii Domnului”

         Si ganditi-va,desteptarea era la ora 7:00 ptr. a fi primii in salina la orele 8:00.

         Apropo de cele duhovnicesti…Am participat la „Slujba Sfantului Maslu” tinuta in capela din salina de catre preotii ortodocsi cat si la Sf. Liturghie(in biserica din Praid),oficiata cu prilejul „Sf Maria”(15 august).

         Praidul a fost numai „statul major” ptr. ca,ba am fost sa vizitam Sovata(inclusiv strandul Lacul Ursului),ba am fost la „Corund”(Vestitul targ al olarilor mestesugari de Sf. Maria),ba la canionul de sare sau pe Cheile Bicazului;…si ,exemplele pot continua.

         In incheiere vrem sa zicem,cum spune si reclama la televizor:”ptr. o viata sanatoasa,faceti miscare cel putin 30 min. zilnic”! Iar daca nu stiati de aikido-aikikai poftiti urgent la noi deopotriva,si parinti si copii.

        O sa te-apuce batranetea facand aikido ca, de „boala” asta, (a aikido-ului) nu mai scapi pana la moarte.