Adesea auzim termenul de nutriție echilibrată. Termenul de echilibrat este unul general și fiecare înțelege ce vrea din acest termen. Discutăm din ce în ce ai mult despre câți carbohidrați, câte proteine, câte lipide, câte porții de fructe și de legume trebuie să consumăm noi și copiii noștri pentru a fi sănătoși. Uităm adesea că o masă înseamnă adesea mult mai mult decât o listă de substanțe nutritive care trebuie bifate. În cazul părinților, o masă poate sa le arate copiilor cât de mult sunt iubiți de către cei care au grijă de ei. Auzim adesea copiii care sunt foarte bucuroși când merg la bunici pentru că aceștia îi răsfață cu gogoși, cu clătite sau cu alte delicii culinare pregătite in casă. Desigur, părinții care sunt ocupați și nu au timp să gătească pot găsi și alte metode de a-și arăta afecțiunea față de copii, însă trebuie să ținem cont că din momentul nașterii acestora, copiii sunt dependenți de noi, adulții în ceea ce privește alimentația. Chiar dacă avem doar 20 de minute la dispoziție pentru a găti, este mai mult decât suficient pentru a pregăti o cină delicioasă. Iar după ce gătim să ne facem timp sa ne așezăm alături de ei pentru a mânca în familie.
Consumati fructe si legume
În ceea ce privește strict partea de nutriție echilibrată, unul dintre secrete este să mâncăm cantități nu prea mari de alimente și în cea mai mare parte să fie vorba de legume. Legumele și fructele ar trebui să fie baza nutriției. De asemenea, dacă copilul spune că s-a săturat să nu insistăm să mai mănânce. În ultimii ani din ce în ce mai mulți copii sunt supraponderali și obezi, iar asta se datorează, în mare parte, părinților care insistă ca micii lor copii să consume tot din farfurie. Un alt factor important pentru nutriția echilibrată o reprezintă dimensiunea porțiilor. Pentru a putea controla porțiile copiilor noștri, este bine să folosim farfurii de dimensiune mai mică și să le umplem pe acestea doar o singură dată. Chiar și copiii care fac sport consumă, cel mai frecvent, mult mai multă mâncare față de cât au nevoie. Același lucru se întâmplă și în cazul sucurilor. Dacă îi vom servi pe copii cu pahare mici de suc (fie că este vorba de sucuri carbogazoase, fie că este vorba de sucuri naturale de fructe), aceștia vor fi încântați că au băut un pahar plin de suc. Dacă însă, le oferim un pahar mare, plin doar pe jumătate, aceștia nu vor fi la fel de fericiți, deși, cantitatea de suc este identică.
Un alt secret pentru o masă echilibrată este să ne schimbăm puțin modul de a privi ceea ce mâncăm. În cultura noastră, mereu ne gândim când vine vorba de o masă că vom mânca un piept de pui sau un cotlet de porc sau un somon cu o garnitură lângă. Pentru a putea avea o nutriție echilibrată trebuie să ne gândim întâi la ce legume sau salată vom consuma la o anumită masă și abia apoi să ne gândim cu ce ar merge bine lângă aceste legume. Astfel, vom pune pe primul loc ceea ce este cel mai important în nutriție: legumele.
Un alt factor important în nutriția echilibrată este reprezentat de calitatea alimentelor consumate. Adesea alegem variantele cele mai procesate ale alimentelor, ceea ce, desigur, nu este o idee deloc bună. Când vine vorba de cereale, este bine să le alegem pe cele integrale, fără zahăr adăugat. Dacă vrem să consumăm orez, să îl alegem pe cel brun în loc de cel alb. Iar dacă dorim să consumăm paste, să le alegem fie pe cele din făină integrala, fie pe cele din quinoa, spre exemplu. Alegeți mereu alimente cât mai puțin procesate. Pentru a simplifica puțin lucrurile, am putea spune că cel mai bine ar fi să consumăm cât mai des produse care nu sunt ambalate și nu care nu au etichetă pe ele.
Un ultim aspect de luat în considerare este cel al importanței sociale a mesei. S-au făcut numeroase studii despre importanța meselor în familie, iar copiii care iau mesele împreună cu părinții sau cu bunicii se descurcă mai bine la școala și în relațiile cu ceilalți. Se relaxează și vor începe să povestească din ce în ce mai multe întâmplări petrecute în ziua respectivă, ceea ce este un lucru grozav pentru întărirea relației dintre părinți și copii.
Contact: 0745641453
Articol preluat de pe : https://www.psihologiasportului.ro/