„Diamantul neslefuit nu straluceste”
Cu toate ca uneori nu sunt usor de inteles, cuvintele Fondatorului Aikido-ului, Morihei Ueshiba sunt importante pentru toti practicantii de Aikido. Acesta este motivul pentru care, in cele ce urmeaza, am interpretat aceste cuvinte pentru a fi mai usor intelese ideile din spatele lor: „Am interpretat” nu inseamna ca am schimbat ideile, ci doar am folosit uneori cuvinte uzuale in locul celor care, traduse exact, ar fi facut ideile Fondatorului mai greu de inteles pentru cititor.
„Budo este calea hotarata de zei. Ea duce catre adevar, bunatate si frumusete; este o cale spirituala care reflecta natura absoluta si nelimitata a universului. Prin virtutea dobandita prin practica asidua, oricine poate intelege principile aceste Cai.Tehnicile de Aikido folosesc interactiunea apei si a focului, care, la randul ei, este principiul Caii cerului si al pamantului si spiritul caii Divine. Folosirea acestor tehnici ne dezvaluie functionarea Kotodamei, principiul care conduce si armonizeaza toate lucrurile in lume. Acest principiu genereaza lumina si caldura, el este sabia divina a armonizarii spirituale intre cer, pamant si om. Omul poate utiliza toate elementele cerului si pamantului, toate elementele naturii. El trebuie sa transforme tehnicile de lupta intr-o cale a puritatii, bunatatii si frumusetii si apoi trebuie sa mearga pe aceasta cale. Cand luptatorul foloseste sabia armonizarii cu cerul si pamantul, el este eliberat si pregatit sa se purifice.”
Metode
Tu insuti si tot ceea ce ai trebuie sa dedici Caii Armoniei. Luptatorii care se afla pe calea Budo trebuie sa urmeze vointa zeilor si sa se puna in slujba oamenilor. In Budo, conducem adversarul acolo unde dorim. Adevaratul scop al metodelor descrise aici este de a invata un razboinic cum sa-si umple mintea si corpul cu un spirit puternic si cum trebuie sa foloseasca Ki-ul pentru a-si pregati spiritul pentru viata si moarte.Trebuie sa te straduiesti ca mintea si corpul tau sa fie asemanatoare afetului unui razboinic, sa ai intelepciune si calm.
Masuri de luat la antrenamente
La inceput, obiectivul Bujutsu-ului era de a ucide un adversar cu o singura lovitura. Deoarece toate tehnicile din Aikido pot fi mortale, observatiile instructorilor trebuie respectate si nu trebuie sa va implicati in exercitii inutile de masurare a fortei personale.
Bujutsu este arta prin care Unul este folosit pentru a lovi pe mai multi.
Antreneaza-te intotdeauna ca si cum ai fi atacat din toate directii.
Antreneaza-te intotdeauna intr-o atmosfera de buna dispozitie.
Instructorul iti poate da doar o mica parte a invataturii; numai prin antrenament neincetat poti obtine experienta necesara pentru a intelege secretul Budo-ului.
Nu te stradui sa faci multe tehnici. invata cu rabdare, una cate una si vei ajunge sa-ti insusesti toata tehnica.
Antrenamentul zilnic trebuie sa inceapa cu miscarile de baza pentru a-ti intari corpul fara a-l suprasolicita.
Trebuie sa-ti petreci primele 10 minute incalzindu-ie si astfel nu va exista riscul de accident, nici chiar pentru cei mai in varsta.
Tehnicile sunt transmise de la instructor la elev in mod individual. Tehnicile nu pot fi aratate oricui deoarece aceste tehnici nu trebuie folosite in scopuri malefice.
Aparitia unui „agresor trebuie sa fie considerata o buna ocazie pentru testarea sinceritatii cu care un practicant se antreneaza fizic si mental, pentru ca asta ii va permite sa afle daca este in concordanta cu voia divina.
Cand infrunti moartea, trebuie sa te sprijini pe mintea si corpul tau si sa nu-ti pierzi firea pentru a nu oferi agresorului nici cea mai mica deschidere.
Controleaza-i fulgerator mintea si adu-l acolo unde vrei tu in fata, in diagonala sau in orice alta parte doresti, intra adanc in atacul lui, atat mental cat si fizic, transforma-ti intreg corpul intr-o sabie si loveste-l.
Aceasta este Yamato-Damashi, principiul sabiei divine, sufletul poporului japonez.
Sabia este sufletul razboinicului. Ea este o manifestare a naturii universului si de aceea cand creezi o sabie e ca si cum ti-ai tine propriul suflet in maini.
Atunci cand doi razboinici se infrunta cu sabia, corpul si sufletul fiecaruia dintre ei este iluminat ca si cum ar intra impreuna intr-o lume care are nevoie sa fie mantuita de rau. Daca un agresor paseste pe Marea Cale, aceasta permite luptatorului sa aplice principiile universale si astfel serveste armonia cerului si se-vantului, corpului si sufletului.
Stramosii nostri au dezvoltat adevaratul Budo bazat pe umanitate, dragoste si sinceritate. Esenta sa consta in eroism, intelepciune, dragoste si intelegere.
Aceste patru virtuti spirituale trebuie sa faca parte din antrenamentul cu sabia. Caleste-ti spiritul si corpul si lasa stralucirea sabiei sa-ti lumineze intreaga fiinta.
Sporturile sunt bune ca exercitii fizice. Si razboinicii se antreneaza, dar ei folosesc corpul ca un mijloc de antrenare a mintii, calmarii spiritului si descoperirii bunatatii si frumusetii, directii in care sportul nu poate face nimic.
Calea este lunga si nimeni nu detine adevarul suprem. Practicand neincetat si cu credinta poti sa devii una cu divinul. Cauta iluminarea de-a lungul acestei cai.
Metode de antrenament
Antrenamentul trebuie sa ia in considerare o infinitate de variante si situatii.
Pasind pe Cale, foloseste Unu ca sa lovesti mai multi, apoi Unul va deschide calea catre zece mii de principii; caleste zece mii de sabii si preia controlul.
Pastreaza-ti mintea la fel de luminoasa si clara ca cerul, ca oceanul si ca cel mai inalt munte, golita de toate gandurile.
Despre Irimi
Daca stai cu piciorul stang inainte, atunci cand adversarul te ataca cu sabia, bazeaza-te pe principiul sincronizarii Kokyu si intra pe nesimtite pe partea dreapta a acestuia; si fii gata sa lovesti un al doilea adversar catre spate, cu mana ta dreapta. Apoi, fulgerator, intra adanc catre spatele agresorului cu piciorul stang, pastrandu-ti piciorul drept pe sol si, simultan, taie in jos cu mana stanga catre spatele acestuia. Paseste cu piciorul drept in spatele lui, fara sa-ti strici postura si da-l jos cu ambele maini.
Cand piciorul tau drept este in fata, miscarea este inversa si trebuie sa intri in partea stanga a adversarului.
Tai-no-henka catre stanga si dreapta
Daca este necesar sa-ti adaptezi miscarea, intra in lateral in felul descris anterior si apoi pivoteaza pe piciorul din fata la fel de repede precum lumina fulgerului.
Cand piciorul tau stang este in fata, pivoteaza pe piciorul din spate si intoarce-te catre dreapta. Iesi in afara catre stanga si doboara orice oponent care poate ataca din fata, spate, stanga sau dreapta. Indiferent de directia in care te misti, nu-ti strica echilibrul. Trebuie sa te misti in mod natural la 360 grade in jurul unui punct stabilit de tine.
Irimi-Tenkan
Infrunta-ti adversarul si intra ca mai sus; iar odata ajuns in spatele Corsarului, aplica principiul miscarii elastice, pivoteaza pe piciorul din fata, misca-te in directia necesara si da jos oponentii din jur. Antreneaza-te ca sa-ti poti folosi Ki-ul precum o raza de lumina. Vechii maestri spuneau ca miscarile trebuie sa fie ca fulgerul si atacurile trebuie sa loveasca precum tunetul. Aceste principii pot fi intelese, pot fi vazute cu ochii, dar trebuie sa te trenezi cu atentie, cautand divinul pentru a stapani acele principii ce nu pot fi vazute cu ochii ca, de exemplu, principiul apei si focului.
Despre antrenamentul Shomen
Loveste cu mana dreapta sau stanga.
Foloseste Tekatana (sau pumnul) pentru a trimite o lovitura necrutatoare adversarului. Trebuie sa fii iluminat de principiile cerului si pamantului; iar mintea corpul tau trebuie conectate la divin, pentru a avea o echilibrare perfecta intre vizibil si ascuns, ca intre apa si foc.
Cerul, pamantul si omul trebuie sa se amestece impreuna ca o singura forta Tekatana, trebuie sa te misti in armonie cu cosmosul condus de divin; iar caldura si lumina trebuie sa radieze din intregul tau corp.
Fara sa-i oferi adversarului nici cea mai mica deschidere, fara sa-i permiti nici-o piedica in curgerea Kokyu si Ki, trebuie sa fii iluminat si sa intelegi esenta „loviturii”.
Cand inamicul ataca, ramai intotdeauna pozitiv, calm, echilibrat si plin de putere, centrat cu marele spirit al universului. in felul acesta, chiar si atunci cand esti inconjurat de mai multi adversari sau alte obstacole, poti anticipa orice atac si iti poti schimba directia catre dreapta sau stanga pentru a scapa.
De asemenea, trebuie sa inveti cum sa intri in mintea adversarului si cum sa-l conduci de-a lungul Caii pe care cerul si pamantul ti le-au aratat.
Cand esti inconjurat de agresori, poti sa-i conduci acolo unde vrei tu sau sa atace in directia in care doresti, intorcandu-te printr-o miscare potrivita pentru ca apoi sa-i dai jos din spate.
Practicantul trebuie sa inteleaga granita dintre viata si moarte. Trebuie sa te astepti la orice si trebuie sa fii in stare sa primesti 99% din atacul inamicului, sa privesti moartea in fata. Loveste ca tunetul si zboara mai repede ca fulgerul acesta este modul in care ar trebui sa te comporti.
Pastreaza aceste lucruri in minte cand te antrenezi si cerceteaza cum anume sa eviti in intregime atacul unui adversar
Strategia potrivita in lupta este calea naturala a vietii. Ea trebuie sa se conformeze legilor cerului si pamantului. In antrenamentul de Aikido, practicantul trebuie sa-si asigure intotdeauna o anumita distanta fata de agresori.
Aceasta distanta trebuie realizata in concordanta cu principiile universale ale vizibilului si invizibilului, apei si focului. Practicantul trebuie sa invete sa masoare fizic si spiritual distanta dintre el si adversar in timp ce ramane in permanenta centrat.
Fii in armonie cu universul, si antreneaza-te pentru a unifica fortele apei si focului in orice actiune a ta, pentru ca adevarata strategie a luptatorului nu are limite.
Da frau liber adevarului, uneste toti oamenii lumii si arata in tot ceea ce faci, puterea vointei divine. Antrenamentul in Budo este calea spirituala care te conduce spre actiune iluminata.
Virtutile eroismului, intelepciunii, dragostei si intelegerii se armonizeaza in minte si corp si creeaza o sabie care ne conduce in toate actiunile noastre. in acest fel Legea Marii Cai este stabilita, pamantul este protejat si fiecare persoana devine o parte a intregului. Acesta este modul in care se antreneaza adevaratii luptatori, doar astfel poti deschide usa de piatra.
Daca inveti sa controlezi inimile oamenilor, vei putea sa folosesti in lupta principiile apei si ale focului, principiul Yin si Yang.
Daca adversarul ataca cu Ki, loveste-l cu Ki; daca ataca cu apa, loveste-l cu apa; daca ataca cu foc, loveste-l cu foc. Gandeste-te la aceste lucruri atunci cand te antrenezi.
Despre antrenamentul Yokomen
Yokomen este lovitura laterala cu Tekatana catre capul adversarului sau catre umarul sau. Daca esti atacat cu o lovitura Yokomen, scoate atacul la exterior; trage-l usor in afara, catre piciorul tau stang si neutralizeaza lovitura prin aplicarea principiului Yin si Yang.
Prinde incheietura dreapta a mainii adversarului cu mana ta stanga, apoi vino cu mana dreapta, fa un pas mare cu piciorul stang, intoarce-te catre dreapta, aplica principiul Yin si Yang si arunca-l in fata. (Shiho-nage)
Folosirea precisa a fortei oponentului in propriul tau avantaj depinde de o sincronizare perfecta si un simt ascutit al intelegerii principiului vizibilului si invizibilului, a calitatilor apei si focului.
Procedeul poate fi aplicat direct sau oblic in josul atacului adversarului, fie din partea stanga sau partea dreapta si trebuie studiat ca o parte esentiala a strategiei. O astfel de strategie este folosita pe Tatami in cazul loviturilor Yokomen, in timpul antrenamentelor.
In ceea ce priveste tehnica, va trebui sa dezvolti o strategie proprie care foloseste toate conditiile fizice si elementele pe care le ai la indemana.
Despre tehnicile cu mana goala
Mainile, picioarele si soldurile trebuie sa fie centrate si sa functioneze ca un singur tot. Pentru a-ti proteja mintea si corpul este esential ca, mai intai, sa poti conduce si controla pe altii cu mainile.
Trebuie sa intelegi cum anume sa iti conduci partenerul intr-o directie si cum sa-l dobori in aceeasi directie. Cand adversarul vrea sa traga, trebuie sa inveti sa intuiesti miscarea si sa directionezi cum doresti tu aceasta actiune.
Trebuie sa stii ca atunci cand simti imediat punctele slabe ale adversarului inseamna ca ai facut progrese pe calea Bujutsu. Trebuie sa sesizezi deschiderile din pozitia adversarului si acolo va trebui sa aplici o tehnica.
A percepe slabiciunile adversarului in acest mod inseamna Budo. Adevaratul Budo, nu este conceput doar pentru a-ti distruge adversarul. Este mult mai bine sa-ti infrangi adversarul spiritual facandu-l sa realizeze nebunia faptelor sale, pentru ca astfel va abandona bucuros ideea unui alt atac.
Scopul adevaratului Budo este stabilirea armoniei. Mintea si corpul sunt forme firesti ale apei si focului si unificand spiritul cu corpul trebuie sa ne antrenam pentru a intelege si invata tehnicile armonizarii.
Daca adversarul te prinde de incheietura mainii stangi, paseste inapoi cu piciorul stang, condu-l in aceasta directie si tine-l in mana in timp ce-i lovesti fata cu mana dreapta si doboara-l.
Budo este o demonstratie a intelegerii cerului si pamantului. De exemplu, cand practicantul este inconjurat de mai multi adversari care ataca simultan cu bastoane, el trebuie sa-i priveasca ca si cum ar fi un singur adversar si va trebui sa-si croiasca drum printre ei cu mintea pregatita.
Stramosii nostri foloseau copaci ca scuturi, dar adevaratul scut este Spiritul nostru. Cand infrunti numerosi adversari, scoate-le in afara atacurile, intra direct si intoarce atacurile impotriva lor. Aplicand acest principiu, un practicant poate sparge cercul ca sa ajunga pe pamant sigur. Cand esti inconjurat aplica acest principiu; „intra si intoarce-te, avand grija sa nu-ti strici postura.
Sesizeaza adevarul, masoara realitatea si nu viola increderea sacra pe care ai primit-o de la zei, pentru ca fiecare persoana este un univers in miniatura. Adevaratul Budo consta in a infrange adversarul in acest mod.
Cand esti inconjurat de mai multi adversari, gandeste-te la acestia ca si cand ar fi unul; iar cand infrunti unul, gandeste-te la el ca la mai multi.
Aceasta este cea mai buna strategie. invata cum sa folosesti Unul ca sa-i lovesti pe cei 10.000, fara sa-i oferi adversarului nici cea mai mica deschidere.
Construieste Yamato-Damashi, elibereaza-te de orice tensiune mentala sau sufleteasca, unifica sus cu mijloc si cu jos; intra hotarat, intoarce-te si armonizeaza-te cu adversarii tai din fata, din spate, din stanga si din dreapta. Este esential ca, pe toata durata antrenamentului, sa ai o astfel de stare mentala.
In situatii extreme, intreaga lume poate deveni aliatul tau; in clipele critice, unitatea corpului si tehnicii este esentiala, deci nu-ti lasa inima sa palpite!
Corpul nostru este o creatie a spiritului divin. Este suficient un singur graunte de lumina pentru a dispersa intunericul si trebuie sa ne antrenam pentru a dobandi aceasta calitate.
Antrenamentul tehnicilor in cazul unui atac din spate
In timpul antrenamentului practicantul studiaza cum sa-si pregateasca mintea si corpul pentru a face fata atacurilor din toate directiile, incepand cu atacurile venite din spate si invata ce trebuie sa faca pentru a se descurca cu usurinta in astfel de situatii.
Atunci cand, pe neasteptate, un agresor apare in spatele tau trebuie ca toate simturile tale sa intre in alerta si sa-ti dea informatii despre miscarile acestuia, apoi va trebui sa-ti deschizi ochii inimii si fereastra mintii pentru a urma ceea ce-ti dicteaza intuitia, ia pozitia corecta si anihileaza atacul.
Atacurile venite din spate sunt extrem de periculoase si este foarte dificil a le faci fata. Daca nu esti in garda si esti neatent, vei fi surprins si pentru a evita aceasta situatie trebuie sa te antrenezi neincetat in aceasta directie.
Chiar si atunci cand agresorul este in fata ta, daca are un simt ascutit al Bujutsu el va fi in stare sa ajunga in spatele tau, in ciuda miscarilor tale de anihilare.
Deci, este esential sa te antrenezi impotriva prinderilor din spate; trebuie dobandesti abilitatea de a te adapta si de a te intoarce liber catre stanga sau dreapta, fata sau spate, pentru a-i evita si a-i dobori pe adversari.
Secretele Budo-ului (poeme ale spiritului)
Sinceritate!
Cultiva aceasta virtute
Si realizeaza
Profundul adevar
Ca cele cunoscute si necunoscute sunt una.
Perfectioneaza divinele
Tehnici ale Aiki-ului
Si nici un inamic
Nu va indrazni
Sa te provoace.
Vazandu-ma inaintea lui
Inamicul ataca
Dar, pana atunci,
Eu sunt deja in spatele lui.
Eu las adversarul
Sa ma atace,
Dar, intr-o clipa
Eu sunt in spatele sau
Si-l pun jos.
Stanga si dreapta
Fereste-te de toate
Toate taieturile si eschivele;
Prinde mintile adversarilor
Si imprastie-le.
Inconjurat de o padure
De sulite inamice
Intra adanc si
Invata sa-ti folosesti mintea
Precum un scut.
Multi adversari ataca
Gandeste-te la ei
Ca la un singur oponent
Si descurca-te cu ei la fel.
Chiar si cand esti atacat
De un singur adversar
Stai in garda
Pentru ca intotdeauna esti inconjurat
De o serie de inamici.
Asa cum se obisnuieste in toate artele traditionale orientale, O Sensei M. Ueshiba a transmis discipolilor invatatura sa direct, prin viu grai si prin antrenament astfel incat, in afara de cateva conferinte si insemnari sumare, nu exista alte referinte scrise pentru practicantul ce se angajeaza acum pe calea
Principalii discipoli ai maestrului Ueshiba, cei ce reprezinta cea de-a doua generatie de aikidoka sunt pe cale de a atinge varste respectabile, iar unii dintre ei au murit. Astazi Aikido este o disciplina „de masa”, in sensul ca persoane din toata lumea practica aceasta arta.
Cu cat se indeparteaza de Japonia, Aikido trebuie sa infrunte un univers cultural foarte diferit, care poate imbogati aceasta arta martiala sau, dimpotriva, o readuce la o simpla forma de antrenament fizic.
Unii practicanti de arte martiale cred ca, in continuare, ar trebui pastrat sistemul traditional al scolilor Budo ce consta in pastrarea metodei de transmisie orala maestru discipol.
Din pacate, in vremurile noastre, aceasta conceptie este neproductiva si in contradictie cu realitatea, pentru ca o transmisie directa de la maestru la elev este posibila doar in cazul unei discipline cu caracter total confidential.
Secretele Ju-jutsu-lui de pilda, in trecut nu erau dezvaluite decat catorva elevi ce-si dedicau intreaga viata pastrarii integritatii patrimoniului cultural al scolii. Kuroiwa Sensei, unul din discipolii lui O Sensei, foloseste deseori urmatoarea imagine:
„O Sensei era ca un elefant si fiecare din elevii sai credea ca, practicand asiduu aceasta arta, vor reusi sa cuprinda si sa stapaneasca intregul animal. De fapt unul stapanea un picior, altul o ureche”.
Numai o profunda reflexie asupra Aikido-ului, o intelegere corecta a realitatii si confruntarea tuturor experientelor dobandite pe timpul practicii pot duce la dezvoltarea acestei arte martiale. Este vorba, deci, de a permite fiecarui practicant sincer si competent sa priveasca mai departe in mod creativ.
Este interesant sa meditam asupra viitorului Aikido-ului si, in general, al tuturor artelor martiale si in acest sens este necesar sa analizam, sa confruntam conceptii si experiente diferite, pentru a putea sa extragem substanta.
Maestrul Morihei Ueshiba nu a fost un om de cultura. Simplitatea sa era uneori dezarmanta si in contradictie cu profunzimea ideilor si actiunilor sale. Fiind o persoana religioasa, plina de credinta, Morihei Ueshiba s-a considerat ca fiind „ales” pentru a indeplini o sarcina divina. Din fericire pentru noi, el chiar a si realizat-o. Aceasta este Aikido.
Putine lucruri scrise de el ne-au ramas. De cele mai multe ori acestea sunt interpretari date cuvintelor lui de catre cei ce l-au cunoscut.
In aceasta carte am fost nevoit, de multe ori, sa interpretez, la randul meu, aceste cuvinte pentru ca dumneavoastra sa intelegeti mai usor ideile fondatorului Aikido-ului.
Daca intelegem ideile Fondatorului Morihei Ueshiba vom intelege care este calea de urmat. El o spune destul de clar in cele ce urmeaza:
„Respectati si insusiti-va traditiile venerabile ale Artei imbracandu-le cu podoabe noi si construiti pe vechile tipare, forme noi.”