You are currently viewing Real Aikido -Stagiu la Russe (Bulgaria) cu Ljubomir Vracarevic 10 Dan (Serbia) 22-24.09.2010

Real Aikido -Stagiu la Russe (Bulgaria) cu Ljubomir Vracarevic 10 Dan (Serbia) 22-24.09.2010

La invitatia clubului de Aikido Aikiken,din orasul bulgar Russe,Aikikai Pitesti a participat la un stagiu de pregatire cu maestrul sarb Ljubomir Vracarevic 10 Dan Real Aikido-Soke.Bineinteles,nu putea sa lipseasca din aceasta deplasare si Strike Mania Euro Mall Pitesti care a asigurat ca de fiecare data ,prezenta aikido-ului pitestean la o pregatire de asemenea gen. Poate cuvantul aikido este prea mult ptr. ceea ce inseamna si REAL.Aikido este unul singur si acela apartine numai lui OSensei Morihei Ueshiba.Nu poate fi si aikido si real in acelasi timp.Aikido nu poate fi transformat ptr. ca nu priveste a raspunde la violenta cu violenta.Desi exista principii si miscari imprumutate din aikido,stagiul cu maestrul sarb si asistentii sai in nr. de patru a fost o adevarata exprimare a realitatii strazii,a realitatii zilelor noastre,concretizata in Jiu Jitsu,Aikijujutsu,Jeet Kune Do,Wushu etc..De la Atemi Waza,care  a privit strict, lovituri in diferite puncte vulnerabile ale corpului uman executate cu pumnul sau piciorul s-a trecut la raspunsuri de o deosebita eficacitate transpuse prin strangulari sau parghii asupra bratelor in diferite poztii la sol si chiar in picioare.Antrenamentele au fost de o intensitate fizica deosebita si se poate afirma ca la asemenea lectii iti trebuie ceva respiratie.Despre maestrul sarb se pot relata urmatoarele:

In 1971 el a obtinut rangul de 1 Dan. In timpul  primului sau antrenament in Japonia,in 1978 acesta a stat la Aikikai Hombu Dojo,cu Kishomaru Ueshiba,fiul fondatorului aikido-ului,Morihei Ueshiba.Luand in considerare cunostintele si prestatia maestriilor japonezi,Ljubomir isi dezvolta stilul bazat pe constructie,mentalitate si traditie.Antrenamentele sustinute cu fortele armatei si politiei in timpul anilor ’70,l-au inspirit in perfectionarea aspectului practic al aikido-ului.

In timpul celei de-a doua vizite in Tokyo,in Yoshinkan(scoala lui Gozo Shioda),modul lui de a gandi era stabilit.Chiar si daca lucra in propriul sau stil,la sfarsitul vizitei acesta a avut parte de marea onoare de a-l intalni pe marele Shioda,care primea rar vizitatori din cauza varstei sale.Shioda l-a onorat cu o diploma semnata personal de el.

Zona lui speciala de antrenare este scoala Real Aikido ptr. copii.El lucreaza cu copii de   5-12 ani  cu un program numit “Joaca cu maestrul”.care este potrivit ptr. nevoile mentale si fizice ale copiilor.

El este autorul a 12 carti si filme despre Real Aikido si auto-aparare.Cartile sunt scrise in sarba,dintre care cateva sunt traduse in rusa sau engleza.Ele include: ”Apararea impotriva ”,”Aikido-Judo”, ”Apararea fara frica”(auto-aparare ptr. femei),”Ma antrenam cu bodyguarzi”,”Real Aikido”, “De la incepator la maestro”, ”Licenta ptr. antrenor” si “Aparare impotriva cutitului, amei si a Jo-ului (bastonului).

Acesta a primit multe premii de asemenea.El are un dan in judo si jujitsu.Este directorul tehnic al federatiei ruse de Real Aikido,membru al comitetului Euro Asian Kyokushinhai,presedinte de onoare al federatiei Wushu,Shenyang-China,fondatorul si presedintele al Centrului Mondial de Real Aikido.

Acesta a avut si roluri mici in filme ca “Kako je propao rock’n roll”,unde a jucat ca instructor ninja si ca razboinc malefic unde a aparut el insusi.