You are currently viewing Seminar international Yukimitsu Kobayashi Shihan 7 Dan Aikikai Hombu Dojo (Japonia) 25-28.02.2011 Cluj-Napoca Romania

Seminar international Yukimitsu Kobayashi Shihan 7 Dan Aikikai Hombu Dojo (Japonia) 25-28.02.2011 Cluj-Napoca Romania

Reintalnirea cu Shihan Kobayashi(dupa Hombu 2010 si Cluj Napoca 2010)s-a desfasurat sub spectrul predarii unei practici a Waza(baze, fundamente)

    A fost subliniat contactul permanent dintre cei doi parteneri fara de care nu se poate realize tehnica.Practic,este imposibil unul fara celalalt.A nu te angrena in forta adversarului este un prim deziderat al lui Tori.Exista o anumita pozitie a bratului atacat si numai ea il poate dezechilibra pe uke.Dar se pare ca,acea pozitie trebuie sa o gasesti singur si asta numai  printr-o practica asidua.Se observa la maestrul japonez cum corpul este un tot unitar la agresiunea lui “uke”,iar dupa executarea unui sabaki,fie prin ura sau omote,bratele se destind intr-o  spirala, proiectarea adversarului find deja iminenta. ”Nu-ti parasi partenerul,nu-l lasa sa-ti scape,controleaza-l continuu”,povetele cele mai des intalnite si date de catre shihan Kobayashi la acest stagiu.Din nou,ca si la stagiul din 2010,a fost subliniata “ukemi waza” cu accent pe rolul lui “uke”.Un uke care in niciun caz nu trebuie sa fie incet,refractar, ci energic atacator si un bun cunoscator al caderilor.

    Cu toata aceasta pedagogie concisa a maestrului,de mare luare aminte si poate printre principalele explicatii ale raspandirii fantastice a aikido-ului in toata lumea este “Exemplul personal al profesorului”.”Sa nu uitam ca si noi am fost incepatori” spunea maestrul”sa fim rabdatori cu elevii,sa-i incurajam permanent si sa nu-i ranim cu critice aspre”.

    “Oare ce crede elevul cand il vede pe sensei miscandu-se cu lentoare si de-abia executand o tehnica,nu care cumva sa transpire prea mult!”

     Este binecunoscuta practica dinamica la Hombu, iar Kobayashi sensei ne-a cerut noua,yudansha sa aratam ca meritam “titlul de professor”,ca de-asta suntem centuri negre,sa fim admirati si urmati in tot ceea ce facem pe tatami si chiar in viata de zi cu zi.

     De altfel,in timpul lectiilor,ne cerea noua,centurilor negre sa si demonstram ceea ce stim si sa ne miscam cu mare rapiditate ptr. a avea ce admira cei de pe margine. 

    Spre bucuria noastra,a yudansha,maestrul s-a declarat satisfacut de nivelul nostru,fiind sigur ca “viitorul suna bine”.

    Pe langa practica cu reprezentantul Aikikai Hombu Dojo am avut marea satisfactie sa-i reintalnesc pe maestrii Adrian Bunea Sensei 4 Dan Aikikai si vicepresedinte al F.R.A.A. si Sorin Despa Sensei 4 Dan Aikikai care,prin lectiile predate la acest stagiu,mi-au adus aminte de maestrul nostru,al tuturor,inegalabilul Fujita Sensei.

    La capitolul maestrii,nu a lipsit desigur,prietenul F.R.A.A. Igor Smygin Sensei (Ukraina),care ne-a  predat un “ushiro-waza” cu cateva adnotari picante,in stilu-i caracteristic,acel de glumet incorigibil! 

    Bravo si Calinesti-ului care la acest stagiu la avut reprezentant pe tehnicul Mihaila Florin.