You are currently viewing Temperamentul copilului

Temperamentul copilului

Tipuri de temperament. Noțiuni generale.

Studiile de specialitate au demonstrat că se pot observa diferențe semnificative între copii, chiar de la 3 luni (din punct de vedere al activității, al atenției, adaptarea la schimbările de mediu, etc.). Astfel, un copil poate să fie mai activ și mai „sociabil”, iar altul poate să fie mai liniștit și „supărăcios” atunci când intră în contact cu persoane străine. Aceste caracteristici ce țin de dispoziția generală se numesc temperamente și sunt componente ale personalității.

Galen, în jurul anului 149 d.H., a propus următoarea clasificare a temperamentelor: sangvinic, coleric, melancholic și flegmatic, fiecare având caracteristicile sale:

  • Sangvinicul – este o persoană plină de energie, sociabilă, mereu în căutarea distracției. Îi place să fie în centrul atenției, caută aprobarea și afecțiunea celor din jur și aduc culoare și dramatism în aproape orice situație.
  • Colericul – este orientat spre atingerea scopurilor, se organizează cu ușurință, caută loialitatea și aprecierea celor din jur. Îi caracterizează autodisciplina, puterea, energia și acțiunea – atunci când vor un lucru, acționează pentru a-l obține.
  • Melancolicul – este tăcut, serios, perfecționist, orientat spre introspecție. Caută înțelegerea și sprijinul celorlalți, însă au nevoie și de spațiu și liniște pentru a se concentra asupra propriilor gânduri și sentimente.
  • Flegmaticul – este liniștit, echilibrat, conservator, nu îi place să își asume riscuri și nici provocările sau surprizele. Deși apreciază compania altor persoane, este rezervat, nu foarte sociabil, care preferă să aștepte momentul potrivit pentru a vorbi.

Aceste tipuri temperamentale sunt prezente și la copii, chiar din primele luni de viață și te invit să citești viitoarele articole despre fiecare tip de temperament atât la copil, cât și la părinte.

Temperamentul sangvinic la copil

Copilul cu un temperament sangvinc este sociabil, vorbăreț, optimist, are nevoie de atenție, aprobare și afecțiune. Evită sarcinile de rutină, monotone, nu îi place să fie criticat și, de regulă, nu își setează obiective înalte și foarte dificil de realizat. Din punct de vedere developmental, trăsăturile temperamentale se pot clasifica astfel:

Vârsta:Copilul este …
0-3 aniVioi
Curios
Gângurește și chicotește
Se „dă în spectacol”
Îi place compania adulților
3-6 aniÎndrăzneț
Inventiv și plin de imaginație
Vesel, în căutarea distracției
Sociabil
Se simte în largul lui în prezența altor oameni
6-11 aniCaută să îi amuze pe cei din jur
Îi place să se joace cu alți copii și caută compania grupurilor
Este creativ
Își dorește să se facă plăcut

În esență, copiii cu un temperament sangvinic își doresc și caută atenția celor din jur, au nevoie de aprobare și validare, iar dacă nu o obțin, renunță la activitatea pe care o realizează sau renunță să încerce să se facă plăcut de către cei din jur. De asemenea, acești copii sunt sensibili la afecțiune, căutând căldura brețelor mamei, îmbrățișările, pupicii și le place să fie ținuți de mână.

Temperamentul coleric la copil

Copilul cu un temperament coleric este optimist, sociabil, lider, are nevoie de apreciere pentru realizările sale, dar și de oportunități de a se exprima și de a-și dezvolta abilitățile de lider. Își dorește să participe la luarea deciziilor în familie și îi place să dețină controlul (spre exemplu, să aibă grijă de propria cameră, de animalul de companie, etc.). De regulă, copiii cu un temperament coleric evită jocurile pe care nu le pot câștiga, le displace să nu aibă o activitate sau să facă ceva monoton. Din punct de vedere al dezvoltarii mentale, trăsăturile temperamentale se pot clasifica astfel:

Vârsta:Copilul este …
0-3 aniVioi
Aventuros
Îi place compania adulților
Îi place să apuce lucruri, să le manevreze și să dețină controlul
3-6 aniÎndrăzneț
Muncitor și productiv
Acțiunile sale au un scop bine-definit
Autonom
Competitiv
Încrezător în forțele proprii
6-11 aniOrganizat
Responsabil
Își asumă conducerea (spre exemplu, dorește să fie șeful clasei)
Orientat spre rezolvarea de probleme 
Încrezător în forțele proprii

În esență, copiii cu un temperament coleric sunt niște lideri în devenire. Sunt responsabili și se organizează foarte bine, iar acțiunile pe care le fac, fie în joc sau la școală, au un scop precis. Le place să dețină controlul, ceea ce înseamnă că, foarte probabil, în cadrul jocurilor vor stabili propriile reguli și vor avea grijă ca ceilalți să le respecte. De asemnea, sunt foarte competitivi și nu le place să piardă.

Temperamentul melancolic la copil

Copilul cu un temperament melacolic este retras și gânditor. Cele mai mari bucurii le simte în urma realizărilor importante pentru el. Nu are nevoie de atenție, ci de respectarea spețiului personal, securitate și  aprobare. Dacă are frați sau surori, preferă să se autoizoleze de aceștia, cerând sprijin și înțelegere din partea părinților.

Din punct de vedere developmental, trăsăturile temperamentale ale copilului melancolic se pot clasifica astfel:

Vârsta:Copilul este…
0-3 aniTăcut
Serios
Îi „analizează” pe cei din jur
Are un program (spre exemplu, se trezește aproximativ la aceași oră)
Nu plânge când rămâne singur
3-6 aniAscultător
Responsabil
Perfecționist
Conștiincios
Talentat într-un anumit domeniu (poate să îi placă muzica, desenul, etc.)
6-11 aniÎnzestrat cu o gândire profundă, matură și are o imaginație bogată
Un elev bun, sârguincios și conștiincios
Creativ (îi place să cerceteze)
Organizat și orientat spre rezultate
Îngrijit și ordonat
Sensibil la problemele celor din jur

În esență, copiii cu un temperament melancolic sunt conștiincioși, responsabili și ascultători. Preferă singurătatea, unde se pot concentra asupra propriilor gânduri și asupra activităților preferate, în detrimentul zgomotului și agitației. Le place să cerceteze și să înțeleagă anumite fenomene și, de asemenea, sunt atrași de domeniul artistic.

Copilul cu un temperament flegmatic

Copilul cu un temperament flegmatic este retas și liniști. Are nevoie de atențe și apreciere, de un mediu liniștit și relaxant, iar ceea ce îl motivrază este afecțiunea. Evită conflictele și certurilre, nu este competitiv și nici nu îi place să depună mai mult efort decât este necesar. De asemena, nici asumarea responsabilității și luarea deciziilor nu sunt punctul lui forte.

Din punct de vedere developmental, trăsăturile temperamentale de tip flegmatic se pot clasifica astfel:

Vârsta:Copilul este…
0-3 aniSerios
DocilAdaptabil
Îi place să doarmă mult
3-6 aniObservator – îi place să îi observe pe cei din jur
Vesel și ușor de amuzat
Liniștit, nu crează probleme
Dependent de părinți
6-11 aniIsteț
Bun ascultător
Încearcă să nu iși exprime emoțiile
Le face pe plac celor din jur

În esență, copiii cu un temperament flegmatic sunt cei mai puțin pretențioși dintre cele patru tipuri temperamentale. Sunt liniștiți, nu crează probleme (pentru că evită conflictele) și nu caută atenția celor din jur (însă acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de afecțiune). Au un nivel scăzut de energie și sunt foarte ușor de ignorat – ca și cum nu ai avea un copil în casă.

Psih. Alexandra Nae

Contact: 0736.709.521 / psiholog.alexandra.nae@gmail.com

Articol preluat de pe: http://www.psihologiasportului.ro/