You are currently viewing Aikido-ul copiilor

Aikido-ul copiilor

Disciplina si respect

     Din ce in ce mai multi  parinti aleg ptr. copii lor practica artelor martiale,AIkido fiind printre cele mai vizitate de catre acestia.Drept urmare, numarul dojour-ilor care ofera lectii ptr. cei mai mici aikidoka a crescut considerabil in ultimii ani.

     Aikido este mai mult decat un sport, este un mod de viata bazat pe o filozofie complexa ,o experienta formatoare sau transformatoare ptr. toti cei care calca pragul unui dojo.”Viata inseamna evolutie.Daca incetam sa evoluam ,fizic si spiritual,suntem ca si morti”,spuse O-Sensei Morihei Ueshiba.În Aikido, copiii practica tehnici de auto aparare eficiente ,dar nonagresive.

     Aikido este nonagresiv ptr. ca te invata sa eviti loviturile,fara a fi nevoit sa eviti loviturile, fara a fi nevoit sa aplici altele,prin redirectionarea atacului sau prin eschivare,intorcand puterea atacatorului impotriva lui insusi.Acest lucru ii permite si unui copil de opt ani,daca stapaneste tehniciile aikido,sa devina un adversar redutabil.

      Ce este aikidoka?

      Drumul oricarui copil in aikido incepe direct cu o lectie despre respect si disciplina.Un aikidoka stie ca tot ceea ce-l inconjoara este demn de respect si trebuie sa se comporte ca atare.Profesorii trebuie tratati cu respect si supunere iar colegii cu umilinta.

      Armonia spre care toti practicantii de arte martiale aspira nu poate fi atinsa decat prin disciplina fizica si mentala .Corpul si mintea pot fi cele mai de pret unelte ale noastre.Pentru copii disciplina in aikido incepe cu purtatul corect al uniformei si cu regulile de eticheta,care sunt considerate extrem de imporatante.Copii invata cum si cand sa salute,cum sa-si arate respectul fata de colegi si instructori .

       VIolenta nu este o optiune

Acest sport este benefic ptr. copii deoarece ii invata cum sa redirectioneze energia atacatorului si sa rezolve conflictul,lucru folositor atat ptr. ei,cat si ptr. adversar.Intrucat aikido nu este doar un sport,competitia nu este pe primul loc.In competitii sunt intotdeauna invingatori si invinsi.

       In aikido ,important este progresul pe care un copil il realizeaza in timp,raportat la el însusi,si nu la performantele semenilor.Conceptul acestui stil de arte martiale este construit in jurul ideii de nonlupta.Victoria prin infrangera unei fiinte nu este considerata o adevarata victorie.In consecinta,infrangerea unei alte persoane in acest fel este impotriva convingeriilor Aikido.Luand in considerare toata violenta la care copii nostrii sunt expusi zilnic prin intermediul programelo TV,jocurilor pe calculator s.a.,practica si filozofia Aikido sunt esentiale in  educatia lor .Cei mici vor invata ca exista alternative ptr. solutionarea conflictelor,una dintre ele fiind ideea de baza a acestui tip de arte martiale,si anume ca lupta nu este singura solutie.

         Dictionar

         Aikido:stil modern de arte martiale.Numele este compus din 3 termeni „ai” inseamna armonie,”ki” energie si „do” cale.Principiile sale sunt dreptatea,onoarea,nonviolenta,cu scopul de a antrena mintea si corpul.

        Dojo:spatiul de antrenament.Se saluta inaintea dojo-ului de fiecare data cand se intra sau se iese,prin inclinare.

        O-Sensei inseamna „Marele Invatator”.