You are currently viewing Beneficiile sportului la copii

Beneficiile sportului la copii

Sportul este ingredientul minune al unei vieti sanatoase, lungi si de buna calitate. Din acest motiv, sportul trebuie practicat incepand cu cele mai fragede varste. Copiii trebuie educati astfel incat sa iubeasca si sa practice sportul. In acest fel putem preveni instalarea mai multor boli!

 

 

Exercitiile fizice regulate favorizeaza dezvoltarea armonioasa a copilului si adolescentului, atat in plan fizic cat si psihologic. In ultima perioada, majoritatea copiilor renunta la jocurile si activitate fizica in aer liber, in favoarea timpului petrecut in fata calculatorului. Ceea ce nu constientizeaza parintii este faptul ca aceasta inactivitate fizica, nu face altceva decat sa impiedice cresterea armonioasa a copiilor, favorizand aparitia unor afectiuni grave. 

 

Invata-ti copilul sa fie activ

Chiar daca stii ca ai un copil cu o fire nu foarte energica, nu-l lasa sa isi petreaca timpul in casa, in fata calculatorului sau a televizorului. Fii un parinte inteligent si indeamna-ti copilul la miscare fizica si activitati sportive. Sportul aduce beneficii incontestabile sanatatii, fiind esential pentru o dezvoltare armonioase a micutului. Incerca sa ii induci celui mic pasiunea pentru miscare, propunandu-i diferite excursii si plimbari. Daruieste-i cat mai multe „cadouri sportive” precum o pereche de role sau de patine, o bicicleta, o minge sau o coarda.

 

Sportul trebuie sa fie potrivit temperamentului copilului tau

Sportul trebuie sa-l reprezinte pe cel mic si sa fie in concordanta cu temperamentul si personalitatea sa. Daca stii ca puiul tau este foarte calculat, rezervat si iute la minte, atunci alege-i ca sport sahul, tenisul de masa ori de camp. Acestea sunt excelente, ajutandu-l sa-si dezvolte capacitatile intelectuale. Timiditatea, spiritul mai retras, sau incapacitatea de a-si face cu usurinta prieteni, pot fi tratate daca il duci sa practice un sport de grup precum fotbalul, voleiul, baschetul sau handbalul. Daca debordeaza de energie si este neastamparat, ideale pentru el ar fi patinajul, ciclismul, inotul, schiul sau gimnastica.

 

 

Beneficiile sportului in viata copilului tau

Dezvoltarea copiilor este influentata intr-o mare masura de practicarea unui sport. Incurajandu-ti copilul sa practice diverse sporturi care sa fie conforme temperamentului si personalitatii sale, in scurt timp vei observa ca va deveni mult mai disciplinat, mai echilibrat, mai eficient la scoala si, nu in ultimul rand, mai increzator in fortele proprii. Sistemul sau imunitar se va intari si nu se va mai imbolnavi la fel de des. In plus, va aplica si va invata ce este corectitudinea si respectul atat fata de ceilalti, cat si fata de munca. Sportul are nenumarate beneficii pe plan fizic, psihic, emotional, social si intelectual. Un copil sportiv este mult mai sanatos. Tesuturile organismului sunt oxigenate, toxinele sunt eliminate prin transpiratie, apetitul creste considerabil iar alimentele sunt mult mai usor digerate. Practicand un sport, cel mic isi poate face prieteni, dezvoltandu-si capacitatea de a comunica. In ceea ce priveste intelectul, sportul contribuie la o mai buna oxigenare a creierului, capacitatea de concentrare si randamentul scolar crescand.

 

 

Sportul este, asadar, cheia dezvoltarii corecte a copiilor, influentand nu doar dezvoltarea fizica ci si pe cea pshica.

 

 

Autor: Asist. univ. Drd. Simona Maria Vladica – psiholog