You are currently viewing Sportul formeaza caractere

Sportul formeaza caractere

Sportul dezvolta armonios copilul, atat fizic cat si psihic. Astazi, cand calculatorul si jocurile electronice sunt la moda, ofera-i copilului tau o experienta adevarata, nu una virtuala.

  Orice parinte isi doreste un copil sanatos, vioi, dar pu­tini stiu ca numai sportul poate indeplini aceste deziderate. Acesta contribuie la o sana­toasa dezvoltare a sistemului osos, muscular, respirator si circulator. Un copil caruia nu ii place miscarea are mari sanse sa devina un introvertit moro­ca­nos, care socializeaza greu cu ceilalti copii. Cu cat timpul petrecut in fata calculatorului sau televizorului este mai indelungat, cu atat cresc sansele insta­larii sedentarismului.
   Vulnerabil in fata bolilor de tot felul un copil care nu face sport este mai putin rezistent. Miscarea in aer liber are un rol important in cresterea imunitatii organismului in fata infectiilor si bolilor. Timpul indelungat petrecut in fata televizorului si calculatorului predispune copilul la foar­te multe boli asociate sedentarismului: obezitate, diabet, pro­bleme de circulatie, de respiratie etc.
Sportul este sanatate curata
Daca vrei ca fiul sau fiica ta sa aiba un sistem muscular si osos sanatos, nu uita ca cel mai la indemana mijloc pentru a obtine aceste bene­ficii este sportul. Acesta contribuie decisiv la formarea si dezvoltarea musculaturii copilului. Dato­rita efortului depus in timpul practicarii unui sport, oasele devin puternice si se dezvolta armonios.

Pericolele sedentarismului
Daca vei permite ca timpul dedicat miscarii, sportului si jocului in aer liber sa fie monopolizat de televizor si calculator, efectele nedorite nu vor intarzia sa apara. Una din cele mai temute boli asociate unui stil de viata sedentar este obezitatea.
Un copil obez este foarte probabil sa se transforme intr-un adult obez. De aceea, este important sa constienti­zezi ca obezitatii i se asociaza si alte boli, cele mai frecvente fiind diabetul, boli ale ficatului, inimii, astm si alte probleme respiratorii.
Sportul, bun prilej de prietenie
Activitatea fizica organizata pe echipe e un pri­lej ideal pentru copil de a-si insusi valori ca solidaritatea, spiritul de echipa, avand chiar rol so­cializator. Copilul tau poate cunoaste alti pusti de varsta sa si va lega prietenii datorita unui punct co­mun.
Niciun parinte nu-si doreste ca puiul sau sa fie introvertit, sa dezvolte complexe si sa intam­pine dificultati de relationare cu cei­lalti. Tine cont de avantajele educative pe care le presupune spor­­tul si indeamna-ti copilul spre activitatea spor­tiva care il atrage. De fapt, du-l de manuta la un sport.
Nu minti copilul cu televizorul!
Multi parinti prefera sa delege rolul educativ televizorului sau calculatorului, din cau­za lipsei de timp. E mult mai usor sa-i cum­peri jocurile electronice pe care le vrea in schimbul momentelor de liniste pe care ti le ofera. De fapt, ii faci un mare deserviciu, in­tru­cat se va obisnui atat de mult cu acest stil de divertisment si petrecere a timpului liber, incat ii va deveni din ce in ce mai greu sa interactio­neze cu ceilalti copii, sa se joace cu ei. De obicei, acest tip de jocuri condu­ce la egoism, la o deficienta de so­cia­li­zare. Gandeste-te de doua ori inainte de a-ti abandona copilul in fata televizorului!
Tine cont de urmatoarele sfaturi:
Cand copilul are prea multa energie, inscrie-l la un sport. Pe langa distrac­tia de care va avea parte, va invata si sensul disciplinei. Sportul inseamna si reguli, iar practicarea acestuia il va determina sa-si asume res­ponsabilitati si sa il prega­teasca psihic pentru viata.
Sportul este asociat cu spiritul de invingator. Acesta il ajuta pe cel mic sa se autodepa­seas­ca, sa isi propuna teluri din ce in ce mai inalte, ceea ce este extrem de benefic pentru dez­voltarea spiritului de lup­tator. Adevarata provocare din punct de vedere fizic, sportul poate conduce la o imbuna­tatire a imaginii de sine prin depasirea propriilor limite. Aceasta ar putea avea ca re­zultat si trezirea admira­tiei ce­lor din jur, iar un copil admirat si incurajat e motivat sa fie din ce in ce mai bun.
Acest articol este realizat impreuna cu Aso­cia­tia “Sport pentru Via­ta”, a carei presedinta de onoa­re este multipla campi­oana mon­diala si olimpica Gabriela Szabo. Ea a dema­rat in 2006 o ampla campanie de susti­nere a unei vieti sana­toase, evidentiind rolul mis­carii fizice in dezvoltarea ar­mo­nioasa.

Text: Ioana Mucenic; Foto: dreamstime.com