Interviu Morito Suganuma 8 Dan, fost ucenic al lui O-sensei (1967-1969)
Î: Va rog sa ne povestiti despre primele experiente din Aikido.
R: În aprilie 1963 aveam 20 de ani si urmam cursurile Universitatii Asia din Tokio. Pe vremea aceea am luat contact prima oara cu Aikido prin Clubul de Aikido al Universitatii. Instructorul clubului era Tamura Sensei (Tamura Sensei este seful Federatiei Franceze de Aikido). Marimea lui Tamura Sensei (mic de statura), dezicea waza (tehnica) sa extraordinar de puternica. Dar dintre toate caracteristicile sale, cea care îl facea iubit de majoritatea oamenilor (si de mine) era omenia sa. Cred ca multi oameni, bineînteles si eu, au început si continua sa înceapa Aikido datorita acestui om minunat. Deci era aprilie când am intrat în clubul aikido si urmatoarea testare a fost în iunie. Aceea a fost prima oara când l-am întâlnit pe Osensei (Morihei Ueshiba). Am fost fascinat de atmosfera care îl înconjura. El era complet diferit de ceea ce îmi imaginasem ca este un artist martial. Parea sa aiba un sens divin al scopului. Îmi dadea impresia ca oricine îsi poate îmbunatati interiorul sau printr-o practica continua de Aikido.
Î: Spuneti-ne despre experienta dumneavoastra ca ucenic al lui Osensei.
R: În 1967 am devenit în mod oficial ucenic al Fondatorului. Mersesem la Hombu Dojo în primii 5 ani si în acelasi timp la Clubul Universitatii. Ca si ucenic am fost adesea capabil sa iau ukemi pentru Osensei. Acesta a fost principala cale pe care ne-a îndrumat. De asemenea l-am însotit în calatoriile sale. Ne întâlneam înainte de antrenamentul de dimineata si ne antrenam împreuna. Pe lânga asta mai erau mici lucruri care trebuiau facute în Dojo. Cred ca as putea sa spun ca atributia mea principala era sa observ tot ceea ce se întâmpla la Dojo. Exista întotdeauna ceva care sa ma tina ocupat.
Î: Care era programul ca ucenic?
R: Ajungeam la Dojo la 5:30 dimineata. Faceam curat în birou si apoi pe hol. Ma întâlneam cu Osensei la etajul doi, apoi mergeam la etajul 3 pentru antrenament. Dura pâna la 7:30. Era o pauza scurta si apoi alt antrenament la ora 8:00. dupa acest antrenament era o sedinta la ora 9:30. Dupa sedinta luam micul dejun. La ora 10:30 era antrenamentul Tokukei care era ca o lectie privata. Daca mai era ceva de facut, faceam sau daca Osensei mergea în oras, îl însoteam. Pe la acea ora luam prânzul. Era iar antrenament de la ora 15 16 si de la 17 18 si ultimul de la 18:30 19:30. Îmi placea sa exersez caligrafia japoneza când aveam timp. Odata Osensei m-a gasit si m-a întrebat: Ai facut curat?. I-am raspuns: Nu înca. El mi-a spus: mai întâi îsi faci treaba si apoi studiezi. A fost o lectie foarte valoroasa pentru mine.
Î: Puteti sa ne povestiti despre antrenamentele la Hombu Dojo din acea vreme?
R: Este aproximativ la fel ca si aici (la Shohei juku, este dojo-ul lui Suganuma Sensei). Antrenamentul începea cu câteva exercitii de încalzire. Apoi, începeam cu tenkan sau alte exercitii asemanatoare cu waza de baza. La fiecare 8 minute sau mai mult, waza se putea schimba sau ne puteam schimba partenerii. Waza a fost întotdeauna waza de baza. Oameni mult mai experimentati ar lucra cu oameni mai putin experimentati. Era o atmosfera extraordinara în dojo. Antrenamentul era o bucurie. De obicei terminam cu Kokyu-ho si uneori cu exercitii de încalzire (întindere).
Î: Ati putea sa ne spuneti despre mutarea la Fukuoka în 1970?
R: Osensei a murit în 1969. În acea perioada slujba de instructor sef în Kyushu era libera. Se vorbea la Hombu sa trimita pe cineva ca înlocuitor Asa am ajuns aici în aprilie 1970.
Î: Care era situatia pe care ati gasit-o la Fukuoka?
R: Am simtit ca era loc de extindere. Numarul populatiei era mare si am simtit ca era important sa fac dojo-uri pe o arie mai extinsa astfel încât oricine voia sa practice, sa o faca aproape de casa.
Î: Simtiti ca shidoinii care predau la calse in fiecare zi sunt pe drumul lor spre a deveni profesori cu propriul lor drept ?
R: Cred ca depinde de ei. Bineînteles, responsabilitatea celor care învata si beneficiaza de pe urma AIKIDO-ului este aceea de a transmite si de a-i învata aceste cunostinte (lucruri) pe cei care vor veni de-a lungul timpului. Cel care pretuieste AIKIDO si care doreste sa împartaseasca cunostintele sale si celorlalti, cred si mi-as dori ca acea persoana sa arate la antrenamentele din cadrul dojo-ului, si, eventual, sper sa fie capabil sa-si împartaseasca cunostintele si celorlalti.
Î: Cum poate o persoana sa se perfectioneze?
R: Se trezeste dimineata, se antreneaza, ia micul dejun si merge la munca. Seara, se antreneaza din nou.
Î: Daca ne preocupam cu partile psihice ale antrenamentului , cum ne putem imbunatati spiritul ?
R: Filozofia AIKIDO se afla în interiorul fiecarei waza de baza. Fondatorul a spus: AIKIDO este misogi. Astfel, AIKIDO înlatura slabiciunile din inima noastra si ne ajuta sa descoperim puritatea. Atâta timp cât urmati învataturile AIKIDO, puteti simti ca trebuie sa va învingeti adversarul, iar pentru aceasta trebuie sa deveniti puternici numai prin antrenament. Cred însa ca, daca veti continua cu AIKIDO, veti afla puritatea pe care o cautati. Eiji Yoshikawa (autorul Musashi si a multor alte faimoase texte), a spus: Când merge sa întâlneasca o persoana pentru prima data, mesajele transmise de catre fata sa, sunt de asa natura încât îsi fac impresia unei persoane blânde. Noi, japonezii, nu zâmbim prea mult. Totusi, când noi zâmbim, zâmbesc si ceilalti. Acesta este, de asemenea, un adevar în AIKIDO.
Î: Ati citat des din Genpei Seisuiki ( Legaturile intre Minamoto si Taira ) Va rugam , puteti sa ne mai explicati din nou citatul Suntem dominati de luptele pentru putere deasupra virtutii .
R: Daca un conducator pune mâna pe putere, ca si în razboi, el poate scoate la iveala forta a 10 (oameni). Adversarul scoate la iveala forta a 15 (oameni). El 20. Adversarul 30. În cele din urma amândoi vor fi nimiciti. Însa, daca conducatorul este o persoana de caracter (cinstita): întruchiparea blândetii, a dragostei si consideratiei, puterea sa nu va scadea. Daca nu are ambitii razboinice, el nu va fi niciodata învins. Altfel spus: conduci prin putere, te îndrepti catre esec, dar daca conduci cu ajutorul binelui, vei prospera. AIKIDO este o disciplina atât a corpului, cât si a mintii. Iscusinta este importanta, dar nu este de niciun folos fara puritatea inimii. Iata ce cauta oamenii când aleg sa-l urmeze pe Osensei.
Nu este vorba doar de excelentele sale abilitati, deoarece erau multe persoane asemanatoare din acest punct de vedere. Era vorba de credinta sa ce-i determina pe multi sa-l urmeze.
Mi-am amintit o alta învatatura care este importanta pentru practicantii de AIKIDO: este masakatsu agatsu joaca corect (cinstit). Daca învingi fa-o într-un mod rezonabil. Nu învinge prin slabiciune. Altfel spus, concureaza cu tine însati.
În primul rând controleaza-te pe tine. Este foarte important.
Multumesc foarte mult lui Suganuma Sensei si ucideshi Nobuaki Nakamura si Hideki Nakamura. Multumim de asemenea si persoanelor care au facut posibil acest interviu: Miki Takagi, Junko Hiramo, Noriko Inue si Toshiro Nishido.
Pentru articolul original apasati aici
Pentru poze si video intrati in galerie apasand aici
Interviu Sensei Katsuaki Asai 8 Dan
(fost student al lui Morihei Ueshiba )
Katsuaki Asai Shihan a fost trimis in Germania de Dojo-ul Aikikai Hombu la varsta frageda de 23 de ani . In 1967 el a infiintat Aikikai-ul din Germania si de atunci s-a devotat raspandirii aikido-ului in tara sa adoptiva . Cei peste 26 de ani in care el a depus eforturi au dus la nasterea Aikikai-ului din Germania .
Inrolandu-se la Dojo-ul Aikikai Hombu la 13 ani
Cand v-ati inrolat pentru prima data la Dojo-ul Aikikai Hombu ?
Asta s-a intamplat pe cand pe cand eram un boboc la liceu . M-am inrolat pe 31 martie , 1955 si numarul meu de inregistrare in cadrul Aikikai-ului este 402 .
Cum de ati venit sa va inrolati la o asemenea varsta frageda ?
Asta s-a intamplat deoarece pierdusem o lupta ! Eram foarte mic la vremea aceea . Cand m-am inrolat pentru prima data la 13 ani , aveam doar 1,41 m inaltime . M-am gandit ca trebuie sa invat ceva ca sa ma pot apara de un adversar cu ajutorul corpului meu mic . In acel timp s-a intamplat tocmai ca eu sa locuiesc pe diagonala peste strada de Dojo-ul Hombu .
Imi imaginez ca l-ati vazut pe Sensei-ul Morihei Ueshiba.
Da . Deoarece l-am vazut pe O-sensei aruncand oameni ca Sensei-ul Hiroshi Tada , am ramas uimiti cat de puternic era un batranel .
Care erau impresiile dumneavoastra despre Sensei-ul Ueshiba ?
Impresii ? Ei bine , asta este o intrebare dificila . Eram un copil si nu stiam cat de faimos era Sensei-ul Ueshiba .
Antrenamentul zilnic
Sensei , cum era antrenamentul in zilele acelea ?
Eu ma antrenam in fiecare zi fara exceptie . La inceput ma antrenam cu grupa de la ora 6:30 , ma duceam acasa , imi schimbam hainele si apoi ma duceam la scoala . Mi-am continuat antrenamentul in acest fel pentru inca o jumatate de an , si apoi am inceput sa ma antrenez cu grupele de seara . Antrenamentul in acele zile era diferit de cel de astazi si nu erau atat de multi oameni in grupe .
In Germania
Sensei , cand ati plecat in Germania ?
In 1965 , cand aveam 23 de ani .
Cum a fost ca ati fost trimis in Germania ?
Defapt , nu planuisem sa plec in Germania . Era o persoana care practica Aikido nu stiam ca era conectat la Dojo-ul Hombu si el avea o atractie puternica pentru Germania . El vroia sa mearga acolo si a propus ideea celui care era in prezent Doshu . Clubul de judo al orasului Munster a luat responsabilitatea pentru aceasta problema . Dupa ce acest om si-a pregatit pasaportul a aflat ca nu mai poate sa mearga . Deoarece Doshu-ul lui era intr-o incurcatura m-a rugat pe mine sa merg in numele lui . Asa s-a intamplat .
Ati acceptat imediat sa mergeti in Germania ?
Nu . La inceput am intrebat daca nu mai era altcineva care sa mearga . In orice caz , era o vreme cand multi oameni de la Dojo-ul Hombu mergeau in strainatate si Doshu a zis ca din motiv ca duceau lipsa de mana de lucru la Dojo-ul Hombu nu a putut trimite pe nimeni . Deoarece nu-i puteam raspunde imediat , l-am rugat sa ma lase sa ma gandesc . Dupa o luna i-am spus ca voi merge .
Presupun ca lucrati la o companie la vremea aceea.
Da , dupa absolvirea universitatii m-am alaturat unei companii . Sensei-ul Tamura mi-a spus odata sa vin la Dojo-ul lui din Franta dupa ce am absolvit , dar m-am gandit ca trebuie sa traiesc viata unui om cu salariu lunar ce se gandeste la viitorul lui .
Probleme cu Federatia Germana de Judo
Sensei , doriti sa ne descrieti ce s-a intamplat dupa ce ati ajuns in Germania sa Predati Aikido ?
Pe 17 februarie 1966 , membrii Federatiei Germane de Judo mi-au spus urmatoarele : Deoarece Federatia Germana de Judo este o organizatie mare , te vom ajuta cu raspandirea artei tale daca aikido se alatura grupului nostru . Asai , daca lucrezi pentru o jumatate de an in numele Federatiei de Judo , poti sa operezi singur pentru cealalta jumatate de an . In orice caz , tu ar trebui doar sa-i inveti pe ceilalti tehnici si nu sa te implici in examinari sau probleme administrative .
Am refuzat propunerea lor deoarece in Germania in acel timp nu erau profesori de aikido deasupra mea si ue fusesem oficial trimis de Dojo-ul Hombu . Eu pur si simplu nu puteam lucra impreuna cu Federatia Germana de Judo . In luna iulie a anului 1966 am fost rugat de Federatia Germana de Judo sa acord un seminar de o saptamana in Travemunde . Atunci a fost singura data cand am primit bani de la Federatia Germana de Judo .
Si cam cati oameni apartineau de Federatia Germana de Judo la vremea aceea ?
Cred ca erau cam zece mii de membrii . Eram si eu un adolescent de 24 de ani , ce spunea ca nu poate lucra cu ei , asa ca au vrut sa ma alunge din Germania . Erau furiosi si au ridicat numeroase intrigi .Ca rezultat , mi-a fost interzis accesul in toate cluburile de judo . In zilele acelea , singurii oameni care aveau tatami-uri erau cluburile de judo , asa ca a fost o problema pentru mine . Daca vrei sa practici karate poti practica chiar fara covorase , dar este un pic dificil sa te antrenezi fara tatami daca esti apucat de incepatorii de aikido .
Infiintarea Aikikai-ului din Germania
Cum a fost Aikikai-ul din Germania infiintat ?
Deoarece nu puteam sa lucrez cu Federatia Germana de Judo , m-am gandit ca ar fi o idee buna sa creez o organizatie aikido independenta . Ca rezultat , am infiintat Aikikai-ul din Germania impreuna cu Dr . Leisinger si altii .
Mai practicasera acesti oameni aikido inainte ?
Nu , chiar deloc . Ei mai practicasera judo si erau interesati de aikido si au inceput aikido la dojo-ul meu cand am sosit in Munster .
Cand ati sosit in Germania aveati cunostiinte despre limba germana ?
Nu . Am mers in Germania si tot ce steam sa zic era multumesc . Am ajuns in Germania in luna octombrie a anului 1965 si am inceput sa predau aikido la universitatea Munster . Mi s-a spus sa studiez germana la cursul pentru straini la universitate din moment ce era gratis . Am studiat cat de mult am putut din aprilie pana la jumatatea lui iunie la cursul acela . Apoi l-am insotit pe Sensei-ul Tada in Italia pentru doua saptamani si in tot acest timp ei au terminat o carte ! Dupa aceasta am vazut ca este prea greu si am renuntat . Asa ca nu m-am mai dus la cursul de germana acolo .
Dar acum vorbiti germana fluent .
Eu inteleg , normal , conversatia de zi cu zi , dar gramatica germanei mele este cumplita si mi-e rusine de aceasta .
Metodele de predare
Sensei , va rog sa ne spuneti despre metoda dumneavoastra de predare .
In dojo-ul meu antrenamentul este impartit in 3 grupe : cursul de incepatori , cursul general si cursul de antrenament avansat . In grupa incepatorilor , studentii iau aproape zero cazaturi in afara de simplul ukemi in spate . La inceput , ii obisnuiesc cu miscarile , si apoi ii invat cum sa isi intinda muschi in asa fel incat sa se simta bine .
Cei care veneau la aikido dupa ce facusera karate si judo mereu priveau aikido din punctul de vedere al acestor doua arte . De exemplu , daca ii antrenam la grupa de incepatori , se plangeau ca este prea lent si neinteresant . Apoi i-am mutat imediat in grupe mai avansate unde practicau viguros .
Cum este orarul grupelor dumneavoastra organizat ?
Grupa incepatorilor are loc de la ora sase pana la ora sapte seara , grupa generala este de la sapte la opt si cursul avansat este de la opt la noua . Oamenii sunt liberi sa isi aleaga orice grupa doresc . In Japonia asa ceva nu este posibil deoarece oamenii nu au atata timp liber . La fostul meu dojo , studentii incepatori si cei avansati sunt grupati impreuna ; de aceea , nimeni care se antreneaza in grupa incepatorilor , chiar daca sunt avansati , mereu se antreneaza din greu .
Strainii au tendinta sa va puna multe intrebari in comparatie cu japonezii . Ce fel de explicatii le dati in timpul clasei ?
Eu dau foarte putine explicatii in dojo-ul meu din Dusseldorf ,cu exceptia grupei incepatorilor . Oricum , raspund oricaror intrebari cat de bine pot . Cand calatoresc in alte zone pentru seminare , dau explicatii deoarece acei oameni pot primi instructiuni de la mine de doua sau trei ori pe an . De asemenea , am studentii mei avansati carora le spun sa-i invete pe incepatori cinci minute pe saptamana deoarece au fost si ei de asemenea odata incepatori . In orice caz , nu-i trimit pe cei cu rank-ul de Dan sa umble de colo pana colo si sa explice .
Germanii sunt faimosi pentru entuziasmul lor . Ati vrea sa comentati asta in functie de predarea dumneavoastra ?
Exista zece personalitati diferite pentru zece germani diferiti . Sunt oameni care sunt mai mult japonezi in gandirea lor decat japonezii in sine . Pe cealalta parte , sunt oameni care fac exact ce doresc si nu au nici un interes despre relatia student-profesor . Oricum , cei care se antreneaza la scoala mea sunt entuziasti . Cred ca sunt chiar mai entuziasti decat japonezii . Par sa existe doua tipuri de oameni care inscriu . Primul tip este interesat de artele martiale si apararea proprie . Celalalt tip este interesat de zonele spirituale si gandirea japoneza . Grupul cel din urma tinde sa practice aikido pentru o perioada de timp mai mare .
Pentru poze si video apasati aici
Masatake Fujita 8 Dan
Supraveghetor Tehnic al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai
Interviu produs la demonstratiile tuturor tipurilor de arte martiale din Japonia, 1990
Am inteles ca tatal dumneavoastra a invatat aikido de la Sensei Ueshiba in Manchuria
Da , el a fost de la inceput un om care practica judo si a continuat sa practice judo in timpul muncii prestata in Manchuria . Exista un grup numit Societatea de Budo din Manchuria (Manshu Budokai) ai carei membrii s-au strans impreuna sa practice nu numai judo, ci kendo , sumo si alte arte martiale de asemenea . Tatal meu era unu dintre cei care conduceau acest grup si cunostea destul de putine persoane care practicau alte arte martiale . A fost prin acea legatura cum ca el a invatat aikido cand Morihei Ueshiba a fost invitat in Manchuria . El s-a antrenat cu persoane precum Kenji Tomiki (1900-1979) , care a fost un profesor la Universitatea Kenkoku din Manchuria si luptatorul de sumo Saburo Wakuto (1903-1989) , de asemenea cunoscut ca Tenryu , un bine cunoscut atlet care a inceput sa invete aikido dupa ce a fost impresionat de tehnicile lui Morihei Ueshiba .
In acele zile , cei care practicau aikido tindeau sa fie oamenii cu o experienta considerabila in alte arte martiale , si des era necesara o prezentare personala de asemenea . Majoritatea dintre ei erau de asemenea foarte puternici la judo sau kendo sau orice alta arta martiala practicasera .
Ce fel de munca presta tatal dumneavoastra in Manchuria?
El era cu Societatea Concordia (Kyowakai), o organizatie stabilita pentru a face un fel de munca guvernamentala ferita de ochii lumii . Armata era foarte puternica in Manchuria . Guvernul era format de chinezi cu functii foarte importante , in minister sau alte posturi importante si japonezii fiind subalternii lor . Inauntrul acestui aranjament , guvernul , armata si Societatea Concordia servea sa echilibreze una pe alta . De exemplu daca armata detinea un cetatean chinez pentru diferite motive , tatal meu ar fi intervenit sa-i ofere acelei persoane asistenta si suport . Cu alte cuvinte , acestea trei actionau ca un triunghi cu contrabalans fiecare alteia , si in afara de asta pozitia tatalui meu ii dadea cel putin destula autoritate , de exemplu , ca sa poata sa risipa plangerile impotriva armatei .
Am inteles ca dumneavoastra v-ati nascut in Manchuria
Da , in anul 1937 , intr-un loc numit Shinkyo care astazi este actualul oras Changchun . Tatal meu era din Sapporo in Hokkaido si a mers direct spre Manchuria de acolo . El a stat acolo pentru 10 ani inainte sa fie adus in Japonia si repatriat . Era o situatie dificila in acele zile ; chiar daca o singura greseala era facuta , cu usurinta puteam fi lasat in urma ca un orfan . Pot vorbi chineza acum , dar asta deoarece am studiat-o la universitate mai tarziu ; ca un baiat din Manchuria am mers la o scoala unde se vorbea japoneza . Din nefericire , chiar daca am invatat chineza , relatiile slabe dintre China si Japonia nu mi-au dat sansa sa o folosesc in cariera . Inca sunt foarte increzator in chineza mea , si ca fapt divers intr-o zi la un restaurant chinezesc din Los Angeles am fost intrebat de femeia care il detinea daca sun chinez sau japonez ! Engleza mea este cu totul o alta poveste , dar engleza mereu pare sa sa nu se afirme si incearca sa se ascunda !
V-ati mai intors vreodata dupa razboi sa vizitati locul unde v-ati nascut ?
Nu , n-am avut nici o sansa sa ma intorc acolo . As vrea dar pur si simplu nu am destul timp liber . De la terminarea razboiului am mai fost in China o singura data , in momentul de fata , facand parte din grupul care reprezenta artele martiale japoneze la un tur organizat de Nippon Budokan . Am fost la Beijing si Shanghai , dar turul nu ne-a dat ocazia sa ne invartim prin Changchun .
Ati inceput sa practicati aikido dupa ce v-ati intors in Japonia ?
Da , dupa ce m-am dus la Tokyo ca sa ma inscriu la universitate . Inainte de asta am fost in Sapporo . Cand ma pregateam sa plec spre Tokyo , tatal meu mi-a spus sa-l caut pe Sensei Ueshiba . El nu mi-a spus ca ar trebui sa ma apuc de aikido , el doar a vrut sa fiu de acord cu sfatul lui . Am ajuns in aprilie , atunci cand incepe anul scolar japonez , dar am realizat ca mai aveam nevoie de inca o persoana in afara de tatal meu ca sa ma prezinte inainte sa-l pot vedea p O-sensei . Deabia in noiembrie am reusit sa-l vad pe O-sensei si sa-l multumesc pe tatal meu . M-am prezentat ca fiind fiul domnului Fujita si mi-am cerut scuze ca mi-am intarziat atat de mult venirea . Pana atunci nu ma gandisem sa ma apuc de aikido si din ceea ce imi spusese tatal meu m-am gandit ca este ceva asemanator cu judo.
Care a fost impresia dumneavoastra despre O-sensei cand l-ati intalnit pentru prima oara ?
Nu stiam nimic despre aikido la acea vreme , dar de la inceput i-am vazut fata si puteam sa zic ca nu era un om obisnuit . Am ramas imediat impresionat . Nu ma interesa ca el era cineva care practicase arte martiale sau orice altceva , eu stiam doar ca el orice facea acolo nu putea gresi si ziua urmatoare m-am alaturat Dojo-ului .
Ati lucrat pentru multi ani in sediul Aikikai , dar ce ati facut inainte de asta ?
Mi-am petrecut cam 7 ani lucrand pentro o agentie guvernamentala de sprijin numita Shin Seikatsu Undo Kyokai (Noi moduri de viata & Asociatiile atletice) . Era genul de munca care imi cerea sa calatoresc mult . Biroul meu era in districtul Hibiya din Tokyo asa ca am ajutat sa optin impreuna un dojo la sediul Curtii Regionale Tokyo care era in acelasi cartier si ma obisnuisem sa ma antrenez acolo in timpul orei de pranz . Acel dojo mai este inca acolo si de asemenea a devenit unul dintre primele dar multe altele care exista in diferite sedii guvernamentale in prezent .
Kisshomaru Ueshiba si-a petrecut peste 30 de ani ca si Doshu al traditiei aikido pe care el a mostenit-o de la tatal sau . In ce cai credeti ca aikido s-a schimbat in timpul acelei perioade?
Kisshomaru Sensei nu era tipul de om care sa se scoata in evidenta in mod excesiv si cred ca asta se reflecta in apropierea lui ca si Doshu . In principal el s-a straduit sa continue arta tatalui sau cu loialitate , intr-o cale tacuta si fidela , fara sa-si ia o particulara apropiere autoritara in conducerea celorlalti practicanti si profesori mai in varsta . Cred ca aceasta apropiere neimperativa a fost o parte a motivului pentru care aikido s-a raspandit asa de departe si de larg pe cat e . De fapt , cand lucram la birou nu cred ca am auzit vreodata cum ca Sensei Kisshomaru mi-ar fi dat vreun ordin . El nu acel tip de persoana . Pe de-o parte aceasta a facut sa fie mai dificil pentru mine ; in mod obisnuit cand lucrezi pentru o companie , sefii tai iti spun clar ce ar trebui sa faci , dar la biroul Aikikai trebuia sa-mi dau singur seama de ce aveam de facut.
Se spune ca Kisshomaru shiba a facut niste eforturi mari ca sa aranjeze si sa organizeze Aikido-ul tatalui sau pentru a-l face cat mai usor de inteles .
Trebuie sa ne amintim ca Sensei Morihei Ueshiba abia a facut cateva demonstratii ale artei lui publicului . El s-ar putea sa fi facut asa pentru beneficiul unor anumite persoane , dar nu cred ca a avut vreodata in minte sa inchirieze un spatiu ca Auditoriul Civic Hibiya sau ca Budokan pentru a sustine o demonstratie publica . Gandirea lui Sensei Kisshomaru Ueshiba , in contrast , a fost ca aceste tipuri de demonstratii publice le-ar da oamenilor tot felul de sanse sa vada aikido , ceea ce el a considerat absolut necesar pentru raspandirea si cresterea aikido-ului . Aikido a inceput sa se schimbe din aceasta cauza . Inapoi atunci cand m-am alaturat Dojo-ului , tot mai trebuia sa scrii numele persoanelor care iti faceau cunostiinta in multe cereri . pe cand in prezent oricine , chiar si straini , se pot alatura aikido-ului .
Articolul original il gasiti aici
INTREBARI SI RASPUNSURI REFERITOARE LA AIKIDO Kishomaru Ueshiba The best Aikido Traducere din manual
Tehnica Aikido poate fi dificila de inteles de oamenii moderni. Multi au experimentat doar sporturi si jocuri care au accentuat doar antrenamentul fizic si tehnic si au organizat competitii care fac clar distinctia intre invingator si invins. Avand in vedere ca Aikido nu este asa, noii participanti in aceasta arta sunt debusolati. Pentru a face Aikido mai accesibila, mai jos efectuam un format de intrebari si raspunsuri pentru a va lamuri. Multe raspunsuri pot parea surprinzatoare la inceput dar imediat ce incepeti sa va antrenati in Aikido, ii veti aprecia caracterul unic.
I: Care este diferenta intre Aikido si alte sporturi?
R: Aikido este Budo. Este un tip special de arta martiala care accentueaza dezvoltarea spirituala.
Totusi, este adevarat ca Aikido a fost recunoscuta in 1984 ca membra a GAISF, o asociatie internationala a federatiilor sportive, asa ca nu este de necrezut ca Aikido sa fie considerat ca o activitate atletica sportiva. Totusi, trebuie mentionat ca la Jocurile Globale sponsorizate de catre GAISF nu exista o competitie organizata si deci nu este comerciala ca Jocurile Olimpice.
In timp ce sporturil se centreaza in special pe competitii, scopul primar al tehnicii Aikido este dezvoltarea spirituala a intregului corp. in Aikido nu apelam niciodata la trucuri, inselaciuni, sau forta excesiva pentru a dobora partenerul. In acest fel Aikido difera de alte sporturi.
In lumea moderna a sporturilor, se mentioneaza des directia mentala, dar daca puterea mintii este folosita doar pentru a infrange oponentul nu faciliteaza dezvoltarea spirituala. De aceea in Japonia, Ministerul Educatiei a emis o directive pentru instructori ca acestia sa nu neglijeze aspectele spirituale ale educatiei sportive. Multi profesori isi dau seama acum ca victoria nu este scopul final al tuturor sporturilor, si este probabil posibil ca Aikido si celelalte sporturi sa ajunga la o perspectiva similara.
In conluzie, trebuie sa mentionam inca o data ca scopul primar al tehnicii Aikido este dezvoltarea spirituala. Ea este Budo, iar arta a rasarit dintr-un mediu in care viata si moartea erau decise intr-o secunda. Aikido priveste umanitatea in cel mai adanc nivel, lucru pe care celelalte sporturi nu il poate face. Aikido foloseste metodele de antrenament ale artelor martiale traditionale in contextul societatii moderne.
I: De ce nu exista competitii in Aikido?
R: Daca ne gandim la Budo in contextul societatii contemporane, vedem clar ca el are alt scop decat invatarea oamenilor cum sa foloseasca tehnicile artelor martiale pentru a invinge oponentul. Pe cine mai intereseaza acest lucru? Oamenii doresc sa faca lucruri care au o aplicatie practica in viata. Budo modern trebuie sa aiba legatura cu problemele vietii zilnice. Acesta este unul din motivele pentru care In Aikido nu exista competitii.
In Aikido, nu exist conceptul de invingere a oponentului. Daca se permit competitii, apar dorinta de a invinge si cea de a infrange oponentul; aceasta idee fixa face imposibila armonia cu natura. O asemenea idee se afla in opozitie directa cu armonia naturala a cerului si pamantului. Scopul in sine al tehnicii Aikido este uniunea cu natura si actionarea intr-o maniera armonioasa cu toate lucrurile cerului si pamantului. O asemenea stare de existenta este imposibil de atins in competitii organizate, si de aceea nu exista competitii in Aikido.
I: Ma va face Aikido puternic?
R: Aikido va va face foarte puternic. In Aikido calim mintea si corpul prin antrenament zilnic. Dezvoltarea puterii spirituale va va oferi increderea de neclintit pentru a intampina orice provocare. Aceasta este adevarata putere.
I: Care este cel mai important factor in dezvoltarea spirituala?
R: Aikido este Budo. Nu este doar antrenament mental. Singura modalitate de a invata este experimentarea prin practica zilnica. Nu este o actiune simpla ca murmurarea incantatiilor sau citirea unui text. Este foarte important sa o intelegeti.
Inima instructajului Aikido este sa nu va lasati zdruncinati de nimic si sa nu va pierdeti centrul. In artele martiale, sunteti invatat sa va pastrati centrul focalizand seika tanden. In Aikido importanta lui seika tanden se pastreaza, dar conceptul de a fi centrat contine mai mult de atat trebuie sa fiti centrat de la seika tanden pana la baza talpilor, trebuie sa fiti centrat cu pamantul si trebuie sa fiti centrat si legat de inima universului. Daca puteti face acest lucru, veti putea intelege natura cosmica a tuturor lucrurilor.
I: Am auzit ca oricine poate practica Aikido barbati si femei, tineri si varstnici. Este adevarat?
R: Dupa cum am mentionat mai sus, oamenii moderni cauta lucruri care sa se aplice in viata lor zilnica. Ce importanta mai are activitatea care poate fi desfasurata doar cand esti tanar, sau daca esti barbat? Aikido poate fi practicata de oricine barbat, femeie, copil sau varstnic. In Japonia raportul actual barbat/femeie in artele martiale este 1:3 si, exceptand Naginata, Aikido are ca practicanti majoritari femeile. Deasemenea, varsta medie a practicantilor Aikido este mai mare decat in orice alta arta martiala. Practicantii au in majoritate intre 18 si 40 de ani.
Aikido se bazeaza pe miscari naturale asa ca corpul nu este stresat. Nu necesita o forta mare fizica si astfel poate fi practicata de oricine care doreste sa se antreneze.
Oricine barbat, femeie, tanar, varstnic poate practica Aikido.
I: Conditionarea fizica necesara in Aikido cum ar fi antrenamentul cu greutati?
R: Nu. Fondatorul era mandru de incredibila sa putere fizica pana l-a intalnit pe Maestrul Sokaku Takeda. Maestrul Sokaku era un barbat mic, slab, atunci avea cincizeci de ani, dar l-a doborat usor pe Morihei. Daca miscarile dvs. sunt naturale, forta excesiva fizica nu este necesara, si puteti folosi tehnicile Aikido indifferent de varsta.
Deasemenea, daca separat de practica Aikido va antrenati cu greutati si faceti exercitii corporale, exist tendinta muschilor sa se extinda si sa se intareasca, astfel impiedicand curgerea libera a ki-ului. Cel mai bine este sa va modelati corpul in mod natural. Chiar daca construirea unui corp mai puternic nu este o prioritate, antrenamentul Aikido va va oferi in mod natural muschi mai puternici si mai flexibili.
I: Care este natura lui ki in Aikido? Este acelasi chi folosit in artele martiale chinezesti?
R: Inca o data, putem explica conceptul in cuvinte, dar daca nu experimentati raspunsul nu va avea inteles adecvat. Daca nu practicati, ceea ce aveti in cap nu are insemnatate mare.
Este sigur ca conceptul lui ki este central pentru Aikido, iar Fondatorul a accentuat intotdeauna importanta lui ki. Totusi, explicatia Fondatorului referitoare la ki era profunda si dificil de inteles, mai ales pentru oamenii generatiei moderne. Unii au incercat sa urmeze ceea ce el spunea, dar altii nu au fost atat de interesati de problema. Ocazional Fondatorul vorbea numai despre ki iar apoi spunea zambind Vine direct de la Zei!
Exista feluri variate de a interpreta conceptul ki dar aceia care practica sincer Aikido vor dezvolta gradual o intelegere intuitiva a adevaratei nature a lui ki. Daca intrebam un practicant Aikido despre acest lucru, ne-ar putea raspunde: Cand imi netezesc mintea si corpul, toata fiinta mea vibreaza!
Totusi, daca l-am explica unor studenti noi ca Ki este o forma de iluminare; raze rasar din ombilicul dvs. si strapung intreg universul! cine l-ar crede? Cel mai bine este sa dezvoltati dvs. insiva intelegerea lui ki prin antrenament zilnic.
Referitor la relatia dintre ki si chi: Sunt similare dar se aplica in mod diferit. Conceptul lui ki nu se limiteaza, bineinteles, la Aikido, iar multe arte martiale si sisteme filozofice folosesc termenul pentru a exprima notiunea de energie universala sau forta vitala. Exista multe puncte comune intre Aikido si artele martiale chinezesti dar abordarea este diferenta, si nu trebuie sa le consideram identice. Ele trebuie vazute ca doua sisteme separate si independente.
I: In Aikido se accentueaza puterea respiratiei (kokyu-ryoku). Are ea legatura cu capacitatea pulmonara?
R: Puterea respiratiei in Aikido este mult mai mult decat capacitatea pulmonara. Implica folosirea intregului corp. Nu este pur si simplu respiratie, ci puterea concentrata care rasare atunci cand corpul si mintea sunt unificate. Puterea respiratiei este cruciala pentru Aikido. Chiar daca capacitatea pulmonara a unei persoane nu este mare, ea poate totusi sa atinga o putere mare si eliberatoare prin unificarea mintii si corpului. Puterea respiratiei si ki-ul reprezinta sursa puterii Aikido.
Toti oamenii respire si o fac inconstient. Daca respiratia s-ar opri, vom parasi rapid aceasta lume. Respiratia este cel mai natural reflex. Ki-ul si puterea respiratiei sunt indivizabile, reprezentand chiar existenta Aikido.
I: Atunci cand ma uit la oamenii care practica Aikido, ei par sa se roteasca asemenea unui titirez. Asemenea miscari sunt intr-adevar efective ca tehnici ale artelor martiale?
R: Ca raspuns, sa folosim exemplul educatiei scolare. Daca studentii invata doar raspunsurile intrebarilor de la examenul de admitere, educatia lor va fi neadecvata si incompleta. In orice domeniu, este posibil sa ignoram notiunile de baza? Dimpotriva, stapaniti notiunile de baza si progresul va fi rapid.
O altfel de abordare este predarea modelelor fixe. In artele martiale acest lucru se poate explica in formula Daca acest lucru se intampla, reactionati in acest fel. Acest lucru pare ca usureaza invatarea dar de fapt nu va poate ajuta in situatiile reale. Este imposibil sa stabilesti un set de raspunsuri pentru fiecare eveniment neprevazut si, in situatiile reale, nu aveti optiunea de a dicta oponentului dvs. ce fel de atac sa foloseasca.
Sa observam mai atent metodele de antrenament Aikido. Practicam tehnici de stat jos care nu au aplicatie practica in societatea moderna astazi toata lumea sta pe scaun dar antrenamentul in asemenea tehnici va dezvolta puterea picioarelor si soldurilor, un centru solid si o putere adecvata a respiratiei. Nu este posibil ca pentru fiecare miscare sa avem o aplicatie practica, dar antrenamentul in notiunile de baza va va oferi in final abilitatea de a raspunde adecvat in situatiile reale.
Mai mult, puternicul ki este generat de miscarile circulare. Pentru a efectua un cerc frumos, este necesar sa aveti un centru adevarat. Ki rasare din acel centru, reprezentand sursa rotatiei puternice. Daca nu sunteti centrat toata puterea dvs. se va disipa, dar daca ramaneti centrat puteti aluneca in jurul celei mai puternice forte opozante. Acesta este un principiu cheie.
Miscarile fizice in Aikido sunt centrate in seika tanden, mijlocul corpului uman. Daca sunteti centrat in acel punct va puteti misca in cerc, mic sau mare, cu stabilitate adecvata si puteti genera putere mare ki. Practicantii Aikido niciodata nu se invart in jur pur si simplu.
I: Se folosesc loviturile cu piciorul in Aikido?
R: Nu. Fondatorul avea picioare foarte puternice si ocazional a demonstrat tehnici de lovire cu piciorul in cadrul unei demonstratii dar aproape nici una dintre aceste tehnici nu este incorporata in Aikido modern.
Dupa cum am mentionat de cateva ori, Aikido accentueaza centrarea mintii si corpului, cu ambele picioare pe pamant, la propriu si la figurat. Loviturile si miscarile de maturare cu piciorul stanjenesc temporar acel balans si sunt astfel evitate.
Tehnicile Aikido nu sunt incorporate intr-un set de modele si nu exista instructiuni de genul Daca acest lucru se intampla, faceti in acest fel. In Aikido nu practicam de obicei apararea impotriva loviturilor cu piciorul, si multi vad problematica aceasta abordare, dar de fapt daca o persoana detine notiunile fundamentale de baza poate raspunde oricarui fel de atac.
Iata un exemplu. Un instructor Aikido din Tailanda a fost provocat de un kick boxer local. Chiar daca instructorul a incercat sa-i explice acestuia ca nu exista competitii in Aikido, el a insistat. S-a lansat intr-un atac lovind cu picioarele, atac pe care instructorul l-a contracarat imediat. Apoi si-a tintuit oponentul cu tehnica ikkyo. Instructorul, care nu se antrenase niciodata impotriva loviturilor cu piciorul, a fost surprins de cat de eficient a raspuns. Nu avea nici o idee cum sa raspunda asa ca a reactionat natural, iar aceasta reactie s-a datorat antrenamentului zilnic in notiunile de baza Aikido.
I: Exista in Aikido loviturile free-style (randori)?
R: Nu, din acelasi motiv pentru care nu exista competitii. In Aikido nu suntem niciodata primii care ataca si ne miscam doar in conformitate cu atacul oponentului, asa ca doi practicanti Aikido nu vor putea niciodata efectua lovituri free-style. Totusi, avem o forma de antrenament free-style atunci cand oponentul foloseste o varietate de atacuri iar practicantul este liber sa foloseasca orice tehnica Aikido.
I: In timpul antrenamentului Aikido cat trebuie sa rezistam impotriva aplicatiei unei tehnici? Daca rezistam prea mult este dificil pentru partenerul nostru sa se antreneze, si ce inseamna sa nu rezistam deloc?
R: Nu trebuie sa rezistam excesiv. Multe arte martiale nu sunt de acord cu aceasta abordare dar nu este vorba de executarea pasiva a tehnicilor. Este vorba de cooperare, iar lucrand cu partenerul dvs. veti invata sa apreciati cata presiune (si rezistenta) sa aplicati. Acesta este antrenamentul eficace.
Iata o ilustratie a eficacitatii antrenamentului Aikido. Luptatorul de wrestling Ichiro Yata a vizitat odata dojo-ul nostru. Yata, care participase la Jocurile Olimpice de la Los Angeles in 1932 si fusese presedintele Asociatiei Japoneze pentru Amatori de Lupte Wrestling, se mentinuse intr-o forma buna si era un luptator experimentat de wrestling, dar a fost complet imobilizat cand i s-a aplicat tintuirea nikyo pe incheietura. Avand in vedere ca nu era antrenat in Aikido, nu a putut rezista in ciuda efortului fizic sustinut. Aikido pare usor dar cand incepeti sa va antrenati va dati seama cata forta este necesara pentru a realiza tehnici puternice.
Daca credeti ca armonizarea miscarilor dvs. cu cele ale partenerului nu are valoare intr-o situatie reala, si ca prin rezistarea excesiva va faceti tehnicile mai reale, neglijati caracteristica esentiala a Aikido.
I: Cam cate tehnici exista in Aikido?
R: Actualmente la Sediul Dojo exista cam 50 de tehnici fundamentale si de baza. Totusi, odata ce stapaniti miscarile de baza si intelegeti principiile Aikido, numarul aplicatiilor variate este nelimitat. Tehnicile Aikido nu se invata extern doar copiind miscarile. Asa cum este imposibil sa puneti pe toata lumea in acelasi model, tehnicile apar liber din interiorul multelor miscari Aiki.
I: Care este diferenta dintre tehnicile fundamentale si tehnicile de baza?
R: Tehnicile fundamentale sunt primare. Daca facem o paralela cu matematica, tehnicile fundamentale sunt inrudite cu cele Cinci Principii ale lui Euclid. Acele principii fundamentale reprezinta baza geometriei aplicate. Avand in vedere ca tehnicile fundamentale sunt ca niste maxime, in Aikido nu exista miscari care incalca acele principii. Tehnicile de baza sunt acelea derivate din cele fundamentale, iar in antrenament dovada maximelor este demonstrata clar.
Exista persoane care doresc sa-si creeze propriile lor maxime, dar acest lucru nu este posibil in Budo. Toate miscarile trebuie sa urmeze principii naturale si nu pot fi construite artificial.
Iata un exemplu: Daca dati drumul unei pietre, ea va cadea pe pamant datorita gravitatiei si acest principiu este permanent. Este o maxima ce trebuie observata si inteleasa ca baza ce poate fi utilizata. Din aceasta maxima fundamentala rasar miscarile de baza, iar din miscarile de baza apar variatiile.
I: Nu este greu sa-ti aduci aminte asa de multe tehnici?
R: Exista persoane care vor sa memoreze toate tehnicile de la inceput, sau care doresc sa le fie explicate inainte de a le incerca. Totusi, daca aveti o asemenea gandire va va fi foarte greu sa invatati urmarind cursul natural al miscarilor Aikido si sa va unificati mintea cu corpul. Gandirea excesiva va impiedica progresul. Cand cineva spune Nu pot sa-mi amintesc tehnicile care mi-au fost predate. Ce sa fac? raspunsul este Este in regula sa uitati. Este important sa uitati de cele din cap si sa invatati direct din corp.
I: Exista scoli diferite de Aikido?
R: Sigur ca exista multe sisteme care au pretentia ca sunt asa numite Aikido, chiar daca nu stiu exact ce reprezinta Aikido. Si exista cateva grupuri infiintate de catre fostii studenti ai Fondatorului, unii dintre ei chiar organizeaza competitii, lucru care este contrar spiritului Aikido. Indiferent de similaritatea tehnicilor, daca acestea nu sunt conforme spiritului Fondatorului atunci ele nu reprezinta Aikido.
Nu ne place sa gandim ca exista scoli diferite de Aikido. Daca facem prea multe distinctii intre interpretarile diferite ale tehnicilor, caracterul universal al lui Aikido se va degrada.
I: Care este scopul practicilor preliminare ca furitama si torifune-undo?
R: Aceste practice sunt o forma a misogi, un ritual traditional Shinto pentru purificarea spiritului si corpului. Fondatorul a fost foarte interesat de Shinto ezoteric, in special kototama, stiinta sunetelor sacre si a studiat deasemenea misogi cu samanul Shinto Bonji Kawazura (1862 1929). Fondatorul s-a implicat in aceste practice ezoterice atat inainte cat si dupa WWII si cativa discipoli ai sai i-au urmat exemplul.
Fondatorul si Kisshomaru Ueshiba rugandu-se si pregatindu-se sa execute misogi intr-o cascada.
Pentru a explica simplu, misogi este o metoda de purificare a corpului si spiritului. Este dificil de vazut cum niste miscari atat de simple pot transforma caracterul, dar daca practicati sincer ritualul misogi acesta sigur va avea efect.
I: Care este abordarea Aikido referitor la eticheta?
R: Eticheta este o creatie umana si nu se gaseste in regatul animal. Notiunea referitoare la eticheta adecvata variaza mult de la o cultura la alta si este imposibil de spus ca un anume standard de comportament este si cel corect. Abordarea Aikido este sa permita dezvoltarea naturala a etichetei prin antrenament regulat si nu exista reguli elaborate de eticheta la Sediul Dojo.
Iata un exemplu: copiiilor care se antrenau la un dojo Aikido din Hawaii nu li s-a spus niciodata sa-si aseze pantofii in ordine inainte de a calca pe covor. Totusi, dupa cateva luni, chiar si cei mai dezordonati copii isi aranjau pantofii, lucru care i-a surprins mult (si le-a facut placere) pe parinti. Copiii au inteles natural importanta etichetei fara ca instructorul sa-i atentioneze.
Orice fel de eticheta care trebuie impusa fortat, nu este o eticheta adevarata. Antrenamentul Budo incepe si se termina cu respect este o fraza comuna dar nici acest lucru nu trebuie sa fie spus in mod expres. In Aikido, cea mai buna eticheta este cea mai naturala.
I: Care este cea mai importanta relatie intre antrenamentul Aikido si viata zilnica?
R: De exemplu, trebuie sa pastrati o postura si o miscare buna Aikido de-a lungul zilei. Totusi, mai important, este sa aveti o atitudine modesta si sa va armonizati mintea si corpul. Pe taramul relatiilor umane, trebuie sa evitati conflictele si sa rezolvati problemele intr-un mod armonios Aikido. Pentru a face acest lucru corect, trebuie sa fiti in primul rand modesti si umili.