Seiza

Seiza este una dintre cele mai frecvente pozitii sezande utilizate in artele martiale japoneze,studentii folosind-o la inceputul si la sfarsitul antrenamentului ptr. salutul formal,ptr. meditatie etc. .Aikido,in particular,utilizeaza seiza ptr. a invata miscarile de baza,tehniciile fiind executate din genunchi(suwari-waza),iar in multe scoli seiza se foloseste ca punct de plecare in formele de baza.

Cuvantul seiza este scris folosind 2 caractere chinezesti:

-sei:tradus ca si corect,adecvat,adevarat(caracter folosit de sine statator se pronunta tadashii,insemnand numai bun sau adecvat)

-za: care inseamna postura sezanda(fiind scris ca o ideograma care arata ca un om care sta pe o podea ridicata sub un acperis)

In cultura japoneza,a sta in seiza(sezand in genunchi,pe gleznne) este cea mai corecta,frumoasa si corespunzatoare postura formala,in mod special cand stai inauntru(de obicei,pe tatami).

Multi oameni se plang ca seza face ca picioarele lor sa mearga la culcare(in japoneza shibieru),dar aceasta se datoreaza lipsei de exercitiu,muschii picioarelor sunt slabiti si a unei circulatii proaste a sangelui.Daca cineva este asezat intr-o pozitie corecta,ar trebui sa fie capabil sa stea pana si o ora pe zi fara nici un discomfort.

O postura corecta,ajuta la alinierea naturala a corpului si a coloanei vertebrale,se concentreaza pe centru si conduce la o minte si corp in alerta_practica obisnuita in meditatie.

Scoli diferite de arte martiale practica versiuni puti diferite de seiza,dar ca  o linie generala a sta in seiza se urmeaza urmatoarele puncte:

-stai cu picioarele sub tine,avand degetul mare de la piciorul stang peste talpa dreapta;

-genunchii sunt departati la aproximativ 1-2 pumni;

-mainile sunt natural asezate in poala;

Articol preluat de pe  http://www.aikido-jurnal.ro/index.php?pagina=art_33