Seiza sa stai cum se cuvine

Seiza sa stai cum se cuvine
Seiza este o pozitie care sugereaza respectul, conforma cu eticheta, mai ales pentru cineva care practica o arta traditionala japoneza: arta martiala, arta plastica sau mestesug. Dar ce este seiza?
Seiza este una dintre cele mai comune pozitii sezand in Budo-ul japonez si in oricare alte arte sau mestesuguri de origine japoneza. Din pacate, cateodata, pana si japonezii moderni, ai zilelor noastre, uita de ce traditia le cere sa foloseasca aceasta pozitie.
Budoka (cei ce practica o arta martiala japoneza) in judo, karatedo, aikido, kendo, si altele, se vor scufunda in aceasta pozitie, la inceputul si sfarsitul antrenamentelor, pentru meditatie, salut si alte formalitati. Atunci cand creeaza un aranjament floral elaborat pe tatami, sau cand executa ceremonia ceaiului (chanoyu), se foloseste seiza, cand se canta din flautul traditional (fue), flautul vertical din banbus (shakuhachi), lauta (koto), tot seiza este pozitia folosita, si, in spectacolele dramatice muzicale Noh, corul sta in seiza. Aikido, in particular, foloseste seiza pentru invatarea tehnicilor de baza, precum si multe scoli de Iai in kata-urile pentru incepatori.
De ce este, deci, seiza atat de importamta in budo-ul traditional?
Într-un cuvant, seiza a fost si este o pozitie adoptata in ocazii oficiale in traditia japoneza. Îsi are radacinile in aceasta traditie si este inclusa in tot ce provine din traditie, inclusiv artele clasice budo sau mestesuguri. Este adevarat ca si printre japonezi sunt oameni lenesi sau delasatori, ca oricare alti oameni, care, se poate intampla, sa stea intinsi pe tatami de fata cu tine. Daca, insa, au de indeplinit sarcini sau ritualuri oficiale, japonezii vor respecta traditia si vor folosi seiza ca pe un element de eticheta necesar.

Sa stai cum se cuvine
Seiza se scrie folosind doua ideograne chinezesti. Ideograma pronuntata sei inseamna cum se cuvine, potrivit, adevarat si, singura poate fi pronuntata tadashii, ceea ce inseamna exact ce trebuie, potrivit. Ideograma za inseamna pozitie sezand si este scrisa folosind o ideograma ce infatiseaza un om sezand pe o platforma inaltata, sub un acoperis. Pentru un japonez, sa stai in seiza, cu chimonoul impaturit sub tine, este cea mai eficienta (comoda), frumoasa si eleganta pozitie pe care o poti adopta atunci cand esti implicat intr-o activitate oficiala sau traditionala, pe un tatami, in interior.
Desigur, sunt picturi care infatiseaza samurai si nobili decazuti care stau cu picioarele incrucisate, dar, mai ales in timpul perioadei Edo (1600-1868), seiza a devenit pozitia sezand pe tatami, formala, de baza.
Ogasawara-ryu, cea mai importanta scoala de eticheta frecventata de samurai in perioada Edo, continua traditia pana astazi. Din cartea Nihon No Reiho, de Ogasawara Kizonobu, putem evidentia cateva semnificatii si metode ale seiza.

Articol preluat de pe: http://karatedinamic.jkarate.ro/karate/despre-karate/175-seiza-sa-stai-cum-se-cuvine