You are currently viewing Aikikai Pitesti la Hombu

Aikikai Pitesti la Hombu

In perioada lunii iulie 2010 instructorii Aikikai Pitesti,Udeanu Rafael si Pepenel Horatiu,au participat la un stagiu de pregatire la sediul Aikikai Foundation(Tokyo-Japonia).

Cu acest prilej au fost executate sedinte de antrenament cu marii maestrii japonezi,zilnic,pe durata unei saptamani.Astfel am avut deosebita onoare de a participa la lectiile sustinute de:
-Doshu Moriteru Ueshiba

-Yukimitsu Kobayashi Shihan,7 Dan Aikikai;

-Koichi Toriumi Shihan,7 Dan Aikikai;

-Shigeru Sugawara Shihan,7 Dan Aikikai;

-Tsuruzu Myamoto Shihan,7 Dan Aikikai;

-Takanori Kuribayashi Shihan,7 Dan Aikikai;

-Masatoshi Yasuno Shihan,7 Dan Aikikai;

-Yoshiaki Yokota Shihan,7 Dan Aikikai;

-Seishiro Endo Shihan,8 Dan Aikikai;

-Waka Sensei,Mitsuteru Ueshiba,viitorul Doshu;

Despre Kobayashi Sensei,retinem participarea acestuia la stagiul F.R.A.A. din luna martie la Cluj si bucuria domniei sale de a revedea instructorii F.R.A.A. la Hombu.

Kuribayashi Sensei,ne-a recunoscut imediat,avand in vedere intalnirea noastra din noiembrie 2009 la stagiul de la Budapesta.Bucuros de revedere,desigur,si dansul.

Despre Endo Shihan,unul din ultimii corifei ai lui OSensei,cuvintele sunt de prisos.Il mai vazusem intr-un stagiu la Budapesta,dar la Hombu,chiar a fost superlativul absolut.

Iata si cateva cuvinte despre biografia lui Shihan Seishiro Endo:

S-a nascut la data de 6 Septembrie 1943,si este un profesor de aikido japonez si un shihan al aikikai Hombu dojo care detine in prezent gradul de 8 Dan.

Nascut in Nagano,a studiat la Aikido Aikikai Hombu Dojo din 1964.Astazi,el sustine lectii regulate la Hombu Dojo.Sustine,de asemenea numeroase seminarii în dojo-uri diferite din Japonia dar si an de an in Franta,Suedia,Finlanda,Lichtenstien,Elvetia,Austria,Olanda si Spania.În ultimii ani el a fost invitat sa sustina seminarii in America de Nord,in Seattle si Toronto.

Face parte din ultima generatie de studenti ai lui O-Sensei,dar s-a pregatit si sub indrumarea lui Hiroshi Tada,Mitsunari Kanai si Yasuo Kobayashi.

In 1993 el a construit Saku dojo in orasul sau natal Saku,Japonia.

Revenind la prezentarea maestrilor cu care ne-am antrenat,ptr. prima oara l-am vazut la lucru pe Shihan Shigeru Sugawara,7 Dan Aikikai,sustinator frecvent al unor seminarii internationale(Grecia,Scotia,Malaysia,Canada,Letonia etc.).Acesta face parte din generatia instructorilor de dupa anii 70 ca si ceilalti maestrii pe care i-am enumerat anterior la nivelul de 7 Dan Aikikai.

Cat despre tehnicile abordate de-a lungul lectiilor,fiecare maestru a punctat aspecte privind:ura waza  (Kobayashi Shihan),omote waza,kaeshi waza(Sugawara Shihan),kuzushi(arta dezechilibrului;Kuribayashi  Shihan), me-tsuke si ma-ai (Yasuno Shihan) etc.Cateva cuvinte si despre Yasuno Shihan:S-a nascut la 7 septembrie 1948.El preda cu regularitate la Aikikai Hombu Dojo din Tokyo.Yasuno Shihan este bine cunoscut ptr. stilul sau puternic si dinamic.Stilul sau puternic seamana izbitor cu cel al profesorului sau,legendarul Seigo Yamaguchi.In procesul de predare,Shihan Yasuno se concentreaza mai degraba pe principii si diferite teme decat sa se fixeze pe tehnici individuale.Stilul sau este foarte natural,spontan si instinctiv si el pare sa demonstreze mutatii nesfarsite ale unei tehnici,fiecare mutatie unic adaptata la cate un atac.Uitandu-te la toate aceste variatii,o tema centrala sau un set de principii care stau la baza, devin evidente.

Principile care m-au impresionat sunt:

-postura dreapta;

-dezechilibrul partenerului;

-controlul partenerului;

-distanta dintre parteneri;

-sincronizarea.

Totodata am fost impresionat si de faptul ca la lectia lui Yasuno Shihan au participat inclusiv Kuribayashi Shihan si Sugawara Shihan,acestia la randu-le antrenandu-se la aceeasi intensitate cu ceilalti prezenti.

De asemenea nage waza  a fost la mare cautare in acele zile,si,cum caldura din dojo era cumplita,dupa maxim 10 min,curgeau apele de pe noi.In unele zile am participat si la cate doua antrenamente succesive cu pauze de 15 min (Yokota Shihan) sau Waka Sensei urmat de Yasuno Shihan.

Ikkyo,Nikyo,Sankyo,Irimi Nage etc.nimic necunoscut,dar toate predate cu acuratete si precizie si bineinteles,fiecare profesor cu amprenta sa.

Bucurosi de o fotografie au fost Waka Sensei(Mitsuteru Ueshiba,viitorul Doshu),Kobayashi Shihan respectiv Yokota Shihan.

Cu o deosebita amabilitate ne-a onorat si cu o sedinta foto Doshu Moriteru Ueshiba.

Turismul nu a lipsit din program,iar daca mai stateam o saptamana,eram angajati sigur la metro-ul japonez,asa de bine il invatasem.

La prietenii stam bine si acolo!Nu se poate astfel,cand pe tatami ,te aflii cu francezi,americani,olandezi,spanioli,portughezi etc.

Am lasat la urma un aspect esential:perceptia la Hombu despre F.R.A.A. este deosebita iar seriozitatea si profesionalismul din organizatia noastra are elogii depline.